Kara Kediler & Kem Gözler, Modası Geçmiş Batıl İnançlar Kitabı - Black Cats and Evil Eyes: A Book of Old-Fashioned Superstitions
Chloe Rhodes
Çizimler: Aubrey Smith
Çeviren: Bahar Ulukan
Doğan Kitap
Mart 2015 (1. basım)
185 sayfa
Doğan Kitap'ın Renkli Tarih dizisinden çıkan bu kitap alışıldık tarih kitaplarını sevmeyenler (yani ben) için gayet keyifli. Tarihten bahsediyor ama imparatorlar, savaşlar, anlaşmalardan bahsetmiyor. Dünya tatlısı kara kedilerden neden korkulur, at nalının uğuru nereden gelir gibi şeyleri anlatıyor. Chloe Rhodes The Telegraph, The Times gibi gazetelerde çalışmış bir gazeteci-eleştirmen ve bu kitabında hemen hemen her kıtada yaygın olan batıl inançların kökenlerini ele almış. Fakat kitabı Türkçeye çevirirken şu ampersand'i neden bir "ve" sözcüğüyle ya da basitçe bir virgülle değiştirmemişler, bilemedim. Türkçede yok o, yabancı. Hiç olmazsa kapakta değil, sadece künyede kullanmışlar. Neyse.
Kitap, onlarca batıl inancın nereden, nasıl ve neden dolayı ortaya çıktığını bir-iki sayfalık kısa bölümler halinde anlatıyor. Batıl inançların kaynağını net bir şekilde gösterebilmek mümkün olmadığından, en olası teorileri paylaşıyor yazar. Kara kedilerden neden korkulur, merdiven altından geçersek ne olur, ayna kırıldığında tam olarak kaç yıl kötü şans beklemeliyiz, nazar nasıl değer, at nalının açık tarafı ne yana bakmalı, denizciler neden illa ki küpe takar, tuzu nereden atarsak uğursuzluğu uzaklaştırır... Batıl inançların tamamı, tıp ve teknolojinin çooook zayıf olduğu dönemlerde ortaya çıkmış. Dolayısıyla insanlar başlarına gelen talihsizlikleri mucizeler, okült, homeopati, büyü, cinler gibi doğaüstü yaklaşımlarla açıklamaya çalışmışlar. Böylece, hapşıran bir insanın ruhu kaçmasın diye "çok yaşa!" demeye başlamışlar, kara kedilerin kılık değiştirmiş cadılar olduğuna inanmışlar. Fakat (yıl olmuş 2015) biz neden hâlâ kötü şans gelmesin diye tahtaya vuruyoruz, onun açıklaması yok. Onu psikologlara sormak lazım sanırım.
Kara Kediler & Kem Gözler, hızlı ve keyifli bir okuma oldu. Ayrıca, kitapta bahsedilen birçok batıl inancın listelendiği, ilk kez 1480'de yayımlanan The Distaff Gospels adlı kitabı da okumak istememi sağladı. Bir de, kitabın fotoğrafını çekerken kullanmak için bir nazar boncuğu, bir at nalı, bir tavşan ayağı arayıp bulamayınca batıl inançlara gerçekten uzak olduğumu gösterdi, sevindirdi.
Bildiğim bütün batıl inançları uygulayan biri olrak bu kitabı okuduktan sonraki halimi düşünemiyorum. :)))) Ama şiddetle de okuma isteği oluştu. :)) Çok değişikmiş gerçekten teşekkür bu güzel paylaşım için.
YanıtlaSilAman eyvah, bu kitap sizin için çok tehlikeli olabilir! =)
SilNazar boncuğu çok olası da evde yaldır yaldır at nalı(!) ve tavşan ayağı(!) arayan bir Settie hayal ediyorum. Hahhaa, ahahahha, hahahaa, tamam, yeter bu kadar. Ama yani bence hiçbirini bulamayınca sinirinden bir aynaya kafa atıp onu kullanabilirmişsin.
YanıtlaSilBu arada ampersand yorumuna katılıyorum ve sana hak veriyorum.
Bir aynaya kafa atıp narin kafatasımı zedeleyeceğime sokağa çıkıp kara kedi aramam daha olası bence! Sonra kediyi evcilleştirir, sonra poz vermeyi öğretir, sonra kitapla beraber poz vermesini sağlardım. Olurdu yani, neden olmasın. :D
SilAyrıca, bir zamanlar aldığım boy boy, çeşit çeşit nazar boncuğu vardı (yanlış olmasın, nazardan korunmak için değil, okulda yaptığım bir çekime dekor olarak...) ama nerelere atmış ya da kaldırmışsam bulamadım bir türlü.