Paslanmaz Çelik Sıçan - The Stainless Steel Rat
Harry Harrison
Çeviren: Metin Çetin
Metis Yayınları
Ekim 1995 (1. basım)
166 sayfa
Harry Harrison
Çeviren: Metin Çetin
Metis Yayınları
Ekim 1995 (1. basım)
166 sayfa
Harry Harrison'ın Paslanmaz Çelik Sıçan'ını yıllar boyunca arayıp bulamamıştım, her yerde Paslanmaz Çelik Sıçanın İntikamı vardı, hala var; bu kitabı bulmak ise biraz daha zor. Sonunda, birkaç ay önce Ankara'daki Devr-i Alem Sahaf'ta buldum ve sevinçten havalara uçarak aldım kitabı. Fakat, kitabın başındaki kısa metni okurken yine üzüntülere boğuldum! Toplamda beş adet olan Paslanmaz Çelik Sıçan kitaplarının yalnız ilk ikisini yayımlamış Metis. Sonra ne olduysa, şu güzel seriyi yarıda bırakmışlar.
(Ekleme: Fanfictionpub blogunda yazan ABC'nin eklediği bağlantıya göre, 11 ayrı Paslanmaz Çelik Sıçan kitabı varmış. Tebrikler ve teşekkürler Metis!) :(
Paslanmaz Çelik Sıçan'ı uzuun süre aradıktan sonra okuyunca başım göğe erdi, rahatladım, huzur buldum. Ama yine de, Harry Harrison okuyacak birine önce Yer Açın! Yer Açın!'ı öneririm galiba.
Paslanmaz Çelik Sıçan, temelinde bir space opera; yani içinde kuramsal da olsa bilimsel bir yaklaşım, açıklama, detay yok. Hatları kabaca çizilmiş bir gelecekte, delikli kartlar ve kömürle çalışan taşıtlar gibi ufak steampunk detaylar içinde geçiyor roman. İnsanların galaksiye yayıldığı bu dönemde, genetik kontrol ve düzeltmeler sayesinde; topluma uyum sağlamayan insanlar, suçlular neredeyse tamamen ortadan kalkmış, suçtan uzak bir insan ırkı oluşturulmuş. Bu toplumun içinde yaşayan ve kendini "toplumun tavan arasında yaşayan sıçan" olarak tanımlayan James diGriz, karmaşık dolandırıcılıklar ve hırsızlıklar arasında Özel Birim'den kaçmaya çalışıyor; kendini hiç beklemediği durumlar içinde buluyor. Olay bu... Hafif dozlu bilim kurgu, keyifle okunan bir kitap.
Bir de, kitabın içinden küçük bir kağıt çıktı, kitabın eski sahibi ("Orkun, Kasım '95" yazmış iç kapağa) ufak notlar almış kitaptan. Kitabın içinde böyle bir şey bulmak çok hoşuma gitti. ^.^ (Spoiler olabilir, o yüzden yandaki fotoğrafa bakmamayı tercih edebilirsiniz.)
Sanırsam serinin ilk yazılan kitabı ama ;şu anki seri içinde 4.kitap ve P.Ç.S. İntikamı ise 5. ; toplam seride de 10 kitap var . Yani anlayacağımız ;yine türkçeye tam anlamıyla ulaşamayan ama yine de bilim kurgu olarak böyle klasikleri okuma fırsatını yakaladığmız için şükredebileceğimiz bir durum. :)
YanıtlaSilhttps://www.goodreads.com/series/94586-stainless-steel-rat
İyi, güzel, seriye başlamışlar ama sonunu da getirselermiş. Seri kitaplarda böyle yarım yamalak iş yapıldığında şükretmekten çok kızıyorum. A Space Odyssey, LOTR gibi serilerin yarısı çevrilse iyi mi olurdu sanki? =)
SilO yüzden kindle şart bazen başını sevip de devam etmek istediğin seriler için :) .
YanıtlaSilBu arada mesajımı okudum da biraz küstahça kaçmış,direk girmişim konuya :D .Blogunun heralde bir 5 6 aydır sessiz takipçisiyim.Valla en sevdiğim/özendiğim yazın kitap yerleştirme sanatı olan kısım galiba ara ara girip bakıyorum.Onun harici Bk blogu sayısı Türkiye'de az zaten (en azından benim bildiğim), o yüzden yazmayı bırakma, hatta mümkün olduğunca sık yaz :)
metis, baskan, ithaki gibi yayınevleri eski bilimkurguları Copyright sebebiyle sanırım tekrar basamıyorlar. Başka yayınevleri de olaya girmiyorlar.Sahaflarda az sayıda kaldı. Bazı sahaflarda inanılmaz pahalıya satıyorlar. Mesela şiddetle P.Dick ve S.lem arayışım var ama bulamıyorum.
YanıtlaSilankaralıkitapkurdu
Kitaplarda yayın hakları nasıl işliyor tam bilmediğim için yorum yapamıyorum; fakat Metis yakın geçmişe kadar yayımladığı kitapların tekrar baskısını yapabilirdi gibi geliyor bana. Şu sıralar bilim kurgu tekrar yükselişe geçti, çağdaş yazarlardan sonra daha eskilere tekrar dönerler belki. :(
SilLem kitaplarını bulmak epey zor ama Philip Dick'ler 6 45'te bulunabiliyor. Sahaf arayışında başarılar diliyorum, bir de Ankara'daysanız eğer Devr-i alem'e bakmanızı öneririm. =)
Bura üstünden muhabbet ediyor gibi olacaz da Stanislaw Lem'in 10 kitabı şuanlı nette istersen bulabilirsin.Tabi kindle lazım.K. Dick'in kitaplarını hepsini çıkarır mı bilmem ama Altıkırkbeş en son mesela önceden metisten çıkan Yüksek Şatodaki Adam'ı şimdi daha detaylı olarak çıkardı tekrardan her ne kadar fazla güvenilmez bir yayınevi olsa da K.Dick eserlerini düzgün yapıyorlar ya da bana öyle geliyor:).
YanıtlaSilTek seferde yanıt vereyim madem :)
SilBöyle şeyler duyunca hem mutlu oluyorum, hem de bloga devam etmeye hevesleniyorum. Okuyabildikçe yazarım sanırım, bırakmaya niyetim yok şimdilik. Sizin blog da çok iyiymiş, dün epey okudum ama takip et butonunu bulamadım, olsa iyi olacakmış. Dediğin gibi, zaten bilim kurgu blogu az, olanları da rahat rahat takip edelim diy mi? :)
Kindle şart, ama bir türlü düzgün bir e-kütüphane yapamadığımdan, bir de elimdeki hard-copy kitapları okuyup yetiştiremediğimden zavallı kindle'ım aylardır boynu bükük bekliyor.
Lem'in İletişim'den çıkan kitaplarından 2-3 tane eksiğim var, tamamlasam süper olacak Philip Dick'leri Sarmal ve 6 45'ten alıyorum yavaş yavaş ama daha çok eksiğim var. Fakat 6.45'ten korkuyorum, çok özensiz baskıları var, kendilerine beslediğim sempati gittikçe azalıyor; Sarmal yayınlarına dönüşüyorlar gözümde :/ Ama esas istediğim şey, bi yayınevi çıkıp doğru düzgün bir Asimov külliyatı yapsın! Adamın 400'den fazla kitabı var, bi de onu düşünmek lazım tabi... Bilemedim.
elinizdeki kitapları taratıp e-kütüphane yapma gibi bir düşünceniz mi var ? :)
SilSC
Öyle bir işin gerektireceği zaman boyunca, sıkılmadan üşenmeden uğraşacağımı hayal bile edemiyorum =)
Silbenim öyle bir düşüncem var ama kağıt beslemeli bir tarayıcı olmadan kesinlikle bu işe kalkışmam gibi geliyor. onlarda 1.5 - 2 bin tl civarında. ama dakikada 40-80 sf tarayabiliyorlar. tabi bir de kitapların sayfalarını tek tek ciltten ayırmak ve iş bitince de düzgünce geri tutkallamak gerekiyor. bilemedim yani.... :)
SilSC
Hıımmm bir de yüzlerce kitabı parçalayıp tekrar birleştirmek var, değil mi? Olacak iş değil =)
Sil