Tam Benim Tipim: Bir Font Kitabı - Just My Type: A Book About Fonts
Simon Garfield
Çeviren: Sabri Gürses
Domingo
Şubat 2012 (2. basım)
352 sayfa
352 sayfa
Blogda daha önce bahsettiğim kitapların tümünden farklı bir kitapla karşınızdayım bu sefer. Kitabı epey severek okudum. Hatta kapağının fotoğrafını cep telefonumun kamerasıyla çekmek yetmezmiş gibi geldi, masa lambama uydurduğum ev yapımı softbox'ın yardımıyla minyatür bir stüdyo ortamı oluşturup yukarıdaki fotoğrafı çektim. Bu arada da, fotoğraf çekmeyi çok özlediğimi fark ettim. Her neyse, benim esas alanımdan uzaklaşıyor olmam apayrı bir konu. Kitaba gelelim...
Kitabın başlığı ilk bakışta Hollywood yapımı romantik komedi filmi gibi gözükse de, alt başlıkta belirtildiği üzere, bu bir font kitabı. Grafik tasarımcılar, yazı tipi tasarımcıları, tasarım öğrencileri için ön bilgilendirme: Kitabı okumak çok keyifli olsa da, profesyonel ve teknik anlamda yeterli bir kitap değil. Steve Jobs'ın kaligrafi dersi aldığını ve bilgisayarlara farklı yazı tipi seçenekleri ekleyen ilk üretici olduğunu anlatarak başlıyor kitap. Comic Sans'tan ve (benim de desteklediğim) "Ban Comic Sans" hareketinden bahsediyor, bu yazı tipinin tasarımcısının aslında ne kadar iyi niyetli olduğunu anlatıyor. Malum, Comic Sans aslında çizgi romanlardaki el yazısına benzeyen, kullanıcı dostu bir yazı tipi olarak tasarlanmıştı. Aşırı kullanımı ile birlikte tasarımcıların ve tasarımla biraz ilgilenen birçok insanın nefretini kazandı.
Keyifli birkaç bölümden sonra, kitap zamanda geri gidiyor ve Gutenberg'den, ilk baskı makinelerinden, bu makinelerin gelişmesi ile birlikte ortaya çıkan yazı tipi tasarımcılarından bahsediyor. Monotype ve Linotype baskı teknikleri, IKEA'nın yazı tipi değişikliği, trafik levhaları, yönlendirme tabelaları, Obama'nın kampanya fontu... Yazı tipleri hakkında eğlenceli açıklamalar, biraz da tarih bilgisi. Yazarın metin içinde bahsettiği ve Youtube'da bulabileceğimizi söylediği birkaç video var, aradım buldum. Birini burada da paylaşayım:
Blogun ana metinlerinde kullandığım yazı tipi olan Georgia'yı "en okunaklı ve uyumlu ekran fontu" olarak tanımlayıp beni sevindiren kitabın sayfaları, mat kapağının aksine hafif parlak ve yüksek gramajlı kağıt ile hazırlanmış. Hacminden beklenmeyecek kadar ağır olan kitabın baskısı da çok özenli, çok sevdim. Eski tekniklerle kitap dizmenin ne kadar zor olduğunu da anlatan kitapta, kullandıkları teknolojiye rağmen birkaç dizgi hatası bulmak mümkün. Çeviriye gelirsek, aslında başarılı gözüküyor ama okurken kötü dublajlı bir film izlediğimi düşündürdü bana. Bu durum, yazarın orijinal tarzından mı kaynaklanıyor, yoksa çevirmenden mi kaynaklanıyor; emin değilim. Yine de kitabı severek okudum. Yazının başında dediğim gibi, bu kitap profesyoneller için yazılmamış. Konu hakkında bilgi edinmek için ise keyifli bir başlangıç olabilir.
Bence de Georgia her bir tona uyan,her yerde durumu kurtara bilecek bir yazı tipi.Ben de bloğumda onu kullandım.Kitaba gelince baya ilginçmiş.Yorumladığın için teşekkürler. :)
YanıtlaSilEpey ilginç kitap. Yorum için teşekkür ederim. =)
SilÇok ilginç bir kitapmış. Domingo'yu tek kaşım havada yarı temkinli yarı takdir eder bir havada takip ediyorum. Güzel işler yapıyor gibiler.
YanıtlaSilHımm, bilemedim pek, Domingo özellikle takip ettiğim yayınevlerinden biri değil; onun için bol bilim kurgu çıkarmaları lazım. Ama kesinlikle ilginç ve keyifli kitap. :)
Sil