10 Nisan 2012

Dr. Gelecek


Dr. Gelecek - Dr. Futurity
Philip K. Dick
Çeviren: Sevil Cerit
Sarmal Yayınevi
Şubat 1997 (1. basım)
200 sayfa

200 sayfalık minik bir roman olan Dr. Gelecek, Philip K. Dick'in kolay okunan kitaplarından biri. Günümüze çok yakın bir zamanda, işine gitmek üzere yola çıkan Doktor Jim Parsons'la başlıyor roman. Dr. Parsons, iradesi dışında gelişen bir olayla, kendini uzak gelecekte buluyor.

Günümüze çok yakın bir zaman dedim, çünkü otuzlu yaşlarında olan Parsons, 1980 doğumlu. Fakat 1960 yılında yazdığı romanda, Philip K. Dick, 2010'ları pek başarılı bir biçimde tahmin edememiş. Henüz sahip olmadığımız (çok da gerekli gözükmeyen) teknolojiler kullanılıyor Parsons'ın yaşadığı tarihte.

Doktorumuz işine gitmek için evden çıkıyor, karısıyla vedalaşıyor. Otomatik idare edilen arabasıyla giderken araç kaza yapıyor ve Parsons kendini gelecekte buluyor! Kendisini geleceğe ışınlayan kişilere ulaşana kadar birçok şey geçiyor başından. Asilerle karşılaşıyor, kendini bir çatışmanın ortasında buluyor, ölmek üzere olan bir kadının hayatını kurtardığı için tutuklanıyor. Geleceğin toplumunda hayat kurtarmanın yasadışı ve etiğe aykırı olduğunu öğreniyor Parsons. Bulunduğu tarihte ve toplumda nüfus sabitlenmiş; ölen her insan için, fetüs havuzundan bir bebeğin doğmasına izin veriyorlar.

Hayat kurtardığı için tutuklanan Parsons, bir tutuklu aktarma aracıyla Mars'a gönderiliyor fakat Mars'a ulaşamadan aracı kayboluyor, bilmediği birileri tarafından kurtarılıyor. Hükümetin erişemediği bir bölgede, toplumun baş rahibesi Loris tarafından karşılanan Parsons, nihayet oraya götürülmesinin nedenini öğreniyor, Loris'e yardım ederken bir yandan da kendisini kurtarmaya çalışıyor.

Dr. Gelecek, zaman yolculuğunu kullanan çoğu bilimkurgu romanı gibi, temeline bilimi değil macerayı almış. Yine de şaşırtıcı bir gelecek kurgusu ve birkaç zaman paradoksu sunarak keyifli bir roman olmuş. Sevdim =)

2 yorum:

  1. Her ne kadar zaman ve bilim konusunda ufak bir hesaplama hatası yapılmış olsa da eğlenceli bir kitaba benziyor. K.Dick'in kitaplarını hep okumak istedim ama bir türlü cesaret edemedim. Belki de bu kitap başlangıç için doğru bir noktadır.

    Bu arada Sarmal Yayınları o zamanlar gayet kaliteli yayınlar çıkarıyormuş. Bugün aradığım ne kadar kitap varsa çoğu onlardan çıkmış; kıymetini bilememişiz meğer.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birkaç Philip Dick kitabını ben de yarım bıraktım, daha sonra tekrar okumak üzere! =) Ama Dr. Gelecek çok zor okunan bir roman değil, iyi bir başlangıç olabilir gerçekten.

      Sarmal yayınlarının çok iyi kitaplar yayınladığı doğru ama bir de Suikastçı gerçeği var ki, Philip Dick kitabıyken, Arthur Clarke adıyla basmışlar, fark ettiğim andan beri şaşkınlık içindeyim =)

      Sil