31 Aralık 2015

Bir yıl daha bitti, iyi mi?

http://anneemond.com/

Yeni yıl gecesi yazısını gelenekselleştiriyorum galiba. Bu sefer yazıyı önceden yazıp hazır bırakıyorum, çünkü o gece ne yapacağımdan emin değilim. Yanlışlıkla dışarı çıkarsam durumum yukarıda gördüğünüz gibi olacak. Çıkmazsam da oturur kitap okurum işte. Hatta galiba güzel bir şarap alıp şarap-kestane-kitap/film/dizi keyfi yapabilirim. Ay ne iyi olur. Fakat her durumda, 2015 biterken yine bir yıllık okuma raporu ve yeni bir yıllık plan yapma zamanı geldi.

Önce planla başlayalım. 2016'da kitap ALMAYACAĞIM! Yeter yahu! Kitaplığımdan sürekli kitap eksiltiyorum (evin başka başka yerlerine depoluyorum) yine de bitmiyor. Çünkü okumadığım kitaplar hızla çoğalıyorlar. Daha önce paylaştığım okunacaklar tepesini biliyorsunuz, fakat alıp okumadığım kitaplar o fotoğraftakilerle sınırlı değil. Hiç değil. Buradakiler sadece "artık ayıp oluyor, yakında okuyayım" diye ortalığa çıkardıklarım. Bir de kitaplığın raflarına dağılmış olanlar var. Çok var. Üstelik okumayı çok istediğim ama bir türlü sıra gelmeyen çok fazla kitap var. O yüzden bu yıl kitap almamaya karar verdim. Doğal olarak bu kararımın istisnaları olacak. Öncelikle, arayıp bulamadığım sahaf kitapları karşıma çıkarsa alırım. Bir de mesela İthaki'nin Doctor Who kitaplarını alırım, çünkü Savaş Doktoru kitabı gelecek, çok merakla bekliyorum. Yani, önceden bilip beklediğim/aradığım kitapları almadan duramam, bunu bir kabul edelim. Fakat böyle istisnalar dışında kitap almayacağım. (Fakat hediye kitaplar her zaman büyük bir mutlulukla kabul edilir.)

Kitaplığımda bekleyen kocaman bir Yerdeniz cildi, bir Yüzüklerin Efendisi cildi, üç cilt dolusu Poe öyküsü, İlyada ve Odysseia (hem de Azra Erhat çevirisi), okunmamış Metis dizisi bilim kurguları, okuduğum ama hiiiç hatırlamadığım eski basım İthaki bilim kurguları, Dune'un son iki kitabı, Isaac Asimovlar, Philip K. Dickler, Kurt Vonnegutlar, popüler bilim kitapları, sanat kuramı kitapları... Yani, hiç yeni kitap almasam bile bir yıl içinde bitiremeyeceğim kadar çok kitap var. Üstelik, İdefix'in sanal kitap fuarındaki aşırı güzel indirimlere dayanamayıp aldığım bir koli kitap daha var. Yani, önümüzdeki yıl kitap almaya kalkışırsam çok ayıp!


Bakın bunlar da İdefix'ten topluca aldığım kitaplar. Ve dergi. Peyniraltı Edebiyatı, Aralık 2015 sayısını Asimov'a ayırmış. Bunu bilip de almamam mümkün mü? Üstelik aşırı sevimli insan Deniz'in de bir yazısı var bu sayıda. İki adet kurgu dışı kitap, ikisi de bilim kurgu ile ilgili. Biri Baudou'nun minicik Bilim-Kurgu kitabı. Diğeri ise China Miéville ve Mark Bould'un yazdığı Kızıl Dünyalar. Ayrıca iki Miéville romanı, öncelikle Demir Konsey okunacak. Uzun zamandır aklımda olan fakat yeni alabildiğim Kıyamet Kitabı, yanında yine İthaki'den üç roman. Bir dedektiflik öyküleri kitabı, bir fantastik öykü seçkisi. Bir Orwell, bir Vonnegut, bir Hasan Ali Toptaş. Bir de Metis Ajanda. Kullanmayı hiçbir zaman beceremediğim ajandayı bu yıl daha çok kullanmak da hedeflerimden biri olsun.

Sonra... Başka ne hedefim var? Hah evet, blog yazmaya başlarken (ay resmen yıllar önce!) aklımda şöyle bir şey vardı: eski basım bilim kurgular hakkında yorum bulmak, künyeleri dışında bilgi edinmek çok zor, bari ben yazayım. Bunu unuttum ben çünkü durmaksızın yeni, güzel, merak ettiğim kitaplar çıkıyor. Geri dönüp eski kitaplar hakkında yazmaya üşeniyorum. Bu sene bunu da yapayım. Etti mi bana üç hedef? Yeter, çok bile.

Hay allah, neredeyse unutuyordum. Bir de, listemi taşımaya üşendiğim için bu devirde hâlâ Goodreads kullanmayıp Vikitap'la takip ediyordum kitaplarımı. Ama yeter, sitenin yavaşlığından, başıboşluğundan darlandım artık iyice. Eski kitapları aktarmaya üşenip yarım bıraksam bile, hiç olmazsa 2016'da okuduğum kitapları Goodreads'le takip edeceğim.

(Maddeler halinde sıralayayım ki, sonra lazım olduğunda dönüp dönüp bakayım.)
  • Bu yıl yeni kitap alınmayacak.
  • Ajanda ocak ayından sonra da kullanılacak.
  • Eski bilim kurgu kitapları hakkında daha çok yazı yazılacak.
  • Goodreads'e taşınılacak. (Takip etmek isteyen olursa buradayım)

Gelelim yıllık okuma raporuna. Bu yıl -yine- 42 kitap bitirmişim. Douglas Adams'ın bir bildiği varmış, bütün bunlar tesadüften ibaret olamaz! Çok güzel kitaplar okudum yine.

- MonoKL, Ölümsüz ve Kavgam'la kitaplığımdaki ve kalbimdeki (ehehe) yerini büyüttü. Yıl sonu gelirken Vardiya'yı da çıkarıp beni fazlasıyla mutlu etti.
- Dune serisine başladım ve Arrakis'i, Fremenleri çok fazla sevdim. Çok sevdiğim için bitirmeye kıyamadım, yavaş yavaş devam ediyorum.
- Dune demişken; İthaki, Dune ile başlayan bilim kurgu serisiyle bizi (ben ve bir kısım arkadaşlarım) çok sevindirdi. Ama en çok Doctor Who kitapları ve yeni Ray Bradbury kitaplarına sevindim bu yıl.
- Başka Dünyalar ve Tarihin Bilinçdışı, kurgu olmayan kitapların da ne kadar keyifli olabildiğini hatırlattı.
- Bir de Altay Öktem, O Adam Babamdı ile beni yine ağzım açık bıraktı.

Sonuç olarak şapkamı önüme koydum, bu yılın en sevdiğim kitabı hangisi oldu diye düşündüm. (Evet, şapkayı ben de pek anlamadım.) Başta her şey çok kolaydı, fakat bambaşka türlere ait olan iki kitap arasında o kadar kararsız kaldım ki, birinciliği ikiye böldüm. Bu yılın en sevdiğim kitapları Knausgaard'ın Kavgam'ı ve Öktem'in O Adam Babamdı'sı oldu.

Bu kadar. İyi yıllar!

10 yorum:

  1. Selam ve iyi yıllar
    Yeni yılda ilk yorum benim olsun istedim. yıl başlarında alınan prensip kararlarının ne kadar uygulanabilir olduğu tartışılır doğrusu!” Artık kitap almayacağım” sözünü verdiğimde sanırım sizin yaşlarınızda idim. ancak babasının evi ağzına kadar kitaplarla dolu bir “edebiyatsever hukukçu” olarak bu sözümü asla tutamadım. hayatım boyunca da tutamayacağım sözleri vermemeye gayret ediyorum :))
    Pek fazla ev taşımadım ama bir iki kere ev taşırken “taşıyıcıların” en çok nefret ettikleri kargonun kitap olduğunu üzülerek öğrendim. bu arada genellikle okumayı bir yaşam biçimi haline getirmemiş insanların evime geldiklerinde kafalarını kitaplıklarıma dikerek “sahi bunların hepsini okudun mu..” ya da hamalların “abi bunları okudun da ne oldu..” soruları beni daima rahatsız etmesine rağmen kitap almaktan asla vazgeçmedim. Allahtan bu konuda çok anlayışlı ve zevklerimi paylaşan bir eşim var!
    Aslında “kitapseverlik” satın alma ile başlayan bir nevi “selüloz” aşkı sanırım. Önce “sahip olmalıyım” sonra da içindeki keşfedip özümsemeli başka alemlere kapı açmalıyım fikrinin gerçekleştirilme çabası. mesela J.depp’in 9.kapı filmindeki eski kitap uzmanı kişinin yerinde olmak ve mistik/gizemli kitapları elde etmeyi çok isterdim. bu nedenle sahaflar beni pek cezbetmiştir.(tabii ülkemizdeki sahaflığın durumu da başka bir konu)
    Son olarak bizi heyecanlandıracak kitapların peşi sıra neşredilerek, verdiğimiz “kitap almama” sözlerinin bozulacağı verimli bir yıl geçirmemizi dilerim.
    Mutlu bir yıl olsun!
    ankaralıkitapkurdu

    P.S.:”sonsuzluğun sonu” monokl’dan tekrar basılmış!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi yıllar :)
      Evet bir yıl boyunca hiç kitap almayacağıma ben de inanmıyorum ama en azından çok kontrollü olup az kitap almak niyetindeyim. :)

      Şimdi size cevap yazarken bile kitaplığıma bakıp "çok güzelsiniz ya!" diye kitaplarımla konuşuyorum, çok güzeller! O yüzden kitapseverlikle ilgili sözlerinizi çoook iyi anlıyorum.
      Bol kitaplı, mutlu yıllar :))

      Sil
  2. Bu yıl yeni kitap alınmayacakmış (istisnalar dışında). Yav he he. :))

    Bu yıl artık yıl bir kere. 365 gün dayansan o son gün gene alırsın Settie. Almaz mısın? Yok yok, alırsın. Muhakkak alırsın. Elinde değil ki, olsa bugüne kadar almazdın zaten. Kesin alırsın. :p

    Düşündüğünden ve hedeflediğinden daha verimli bir yıl geçirmeni diliyorum. Ayrıca Goodreads'e geçmekle çok iyi yaptın bence, tebrik ederim.

    Dipnot: O Adam Babamdı'nın kapağından gene tırstım. Vakti zamanında da tırsmıştım, hatırlıyorum. Vay arkadaş...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biriktirip bütün kitap alışverişimi 29 şubatta mı yapsam acaba. O gün bu yıldan sayılmaz, fazla o bir kere, sonradan ekleme. Hayır bir de fazladan ekledikleri günü yılın ikinci ayına ekliyorlar. Neyse... Ben de inanmıyorum ama elimden geleni yapacağım. Bildiğin gibi değil, alıp alıp okumamaktan sıkıldım. :(

      O Adam'dan tırsma, iyi bir adam o :)
      İyi yıllaaar!

      Sil
  3. Merhaba
    Kitap alma konusu gerçekten çok farklı bir şey. Arkadaşlarla toplandığımızda hepimizin evinde okunacak en az 100 kitabı olmasına rağmen yinede sahaflardan bir şeyler alıyoruz. Almak istemesek dahi bir birimize bak şu kitap şöyle oku, bu kitapta şunu anlatıyor çok ilginç diye tavsiye ettirip aldığımız oluyor. Okuma hızını artırmak gerek. Yoksa bu alma eğitili/okuma hızı grafiğinde çizgi yukarılara doğru tırmanacak daha.

    Eski bilim kurgu kitaplarının tanıtımı konusu gerçekten güzel fikir. Benim gibi bilim kurgu edebiyatına yeni başlamış biri için özellikle. Metis bilim kurgu, başkan yayınları, okat feza, İthaki yayınları ve diğer yayınlardan çıkan bir çok bilim kurgu kitabı var. Bunları okumak isteyip listeye atıyoruz. Ama yorumlarına ulaşamıyoruz iyimi kötümü okunması gerekir mi. Birde bunların çoğu bulunmadığı için yüksek fiyatlara aldıklarımızda oluyor ama belki hoşuma gitmeyecek. Bu bakımdan benim hoşuma gitti fikir.

    Vikitap konusunda aynı duyguları paylaşıyoruz. Bende son hafta artık yeter dedim. Açıyorum açılmıyor, kitap ekliyorum eklenmiyor. Zaten okuduğum kitapları bile ben ekleyeceksem bari dedim daha iyi olan Goodreads'e geçerim yine oraya eklerim dedim ve orayı bıraktım. Hem arşiv olarak daha geniş. Blog'a ekleyeceğim pencereleri daha kullanışlı. Senin açından da iyi olur.

    Uzun yazdım. iyi seneler diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence Vikitap'ın sahipleri "arkadaşlar biz yatıyoruz, son çıkan kapıyı kilitlesin" diye bir duyuru yapacaklar yakında. Bir gazla kitaplarımın çoğunu ekledim Goodreads'e, bir de "Türkçe bilim kurgularda çok eksik bilgi var, beni librarian yapsanız da düzeltsem" diye bıdırdandım adamlara, yaptılar. :)

      Sahaf kitapları zaten apayrı bir konu, istediğim bir kitapla karşılaşırsam alırım, tekrar bulmak bazen mümkün olmuyor. Bu arada da, tam da söylediğin gibi eski kitaplarla ilgili yorum bulmak zor olduğu için kendime iş edinip yazayım diyorum.

      Mutlu seneler :)

      Sil
  4. İthaki'nin Ocak'tan itibaren çıkaracağı bilimkurgu klasikleriyle birlikte 2016'da kitap almayacağım hedefin ağır bir darbe alacak bence :) Benden söylemesi... Tekrardan iyi seneler ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kitaplar için de yakın arkadaşlarıma "bana hediye almak ister misiiin?" diye bir doğum günü hediye listesi yaparım artık :)

      Sil
  5. Merhabalar

    Bu blogu uzun zamandır takip ediyorum. Ama ilk defa cevap yazıyorum.
    Sadece bilimkurgu kitapları alan-okumaya çalışan biri olarak yukarıdaki yazdıklarınız tam da beni anlatıyor. Sürekli şu kitaba/seriye başlayayım bitireyim diyorum ama olmuyor. Her ay 5-6 kitap alıyorum ve çoğu okunmadan kitaplıkta yerini alıyor. Zamanında almadığım iki kitap yüzünden (Yıldız Güncesi ve Ölümlü Makineler) her ay kitap almaya karar verdim.
    Bşladığım en son kitap Trinidad'ın Dönüşü. İnce bir kitap olmasına rağmen daha bitmedi. Artık kendime bir söz verdim. Haftada bir tuğla kitap bitireceğim. Kitaplığımdaki 600+ kitap elbet bir gün biter :) (Çağlayan, Metis, Baskan, Okat, İthaki, Kabalcı vs.......)
    İyi seneler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun zamandır takip ediyor olmanıza sevindim, kitaplara yorumlarınızı göremediğime üzüldüm.

      Her ay kitap alma kararı, benim hiç kitap almama çabamdan çok daha keyifliymiş. Ben de mi öyle yapsaydım acaba :)
      İyi yıllar!

      Sil