30 Ağustos 2015

Tesla'nın Kutusu


Tesla'nın Kutusu - The Invention of Everything Else
Samantha Hunt
Çeviren: Cihat Taşçıoğlu
April Yayıncılık
Mayıs 2014 (5. basım, cep boy)
455 sayfa

Büyük kitapçı zincirlerinden birinde dolanıp bilim kurgu ve fantastik raflarında yeni bir şey yok diye üzülürken, bir umutla yeni çıkanlara bakıp çok satanlarda kendine yer bulan (bence) çok gereksiz kitaplara burun kıvırırken uzak bir köşede beyaz beyaz parlayan bu kitabı gördüm. "Hımm..." diye yanaştım, "Du' bakalım, nasılmış?" diye aldım kitabı. Tesadüfen bulup aldığım çoğu kitap gibi bir süre kitaplıkta beklettim, Dune'a ara vermişken okuyayım dedim. Güzel bir biyografi beklerken, Tesla'yı bir roman karakteri olarak buldum karşımda. Kitapları almadan önce daha düzgün incelemeliyim galiba.

Tesla'nın hayatının son günlerini geçirdiği Hotel New Yorker'da başlıyor roman. Bazı çocukluk anılarını, otel odasını, güvercinlerini anlatıyor Tesla. Sonra aniden, radyo tiyatrosu dinleyen genç bir kız çıkıyor karşımıza, Tesla'nın aksine üçüncü kişiden okuyoruz bu genç kızla ilgili bölümleri. Louisa, babasıyla birlikte yaşıyor, Hotel New Yorker'da kat görevlisi olarak çalışıyor ve temizlik için girdiği odalardaki kişisel eşyaları karıştırmak, eşya sahipleri ile ilgili çıkarımlarda bulunmak en büyük eğlencesi.

Tesla, tamamlayamadığı buluşlarını, ABD'ye gittiği yıl başına gelenleri, Edison'la yaşadıklarını bölüm bölüm anlatırken; Louisa, babası Walter, babasının en yakın arkadaşı Azor ve aniden Louisa'nın karşısına çıkan eski okul arkadaşı Arthur tuhaf bir maceraya atılıyorlar. Azor bir zaman makinesi üretmeyi başardığını (ayrıca Tesla'nın gelecekten geldiğini) iddia ediyor, Walter geçmişe gidip ölen karısını görmek istiyor, Louisa bütün bunlara şüpheyle yaklaşsa da geri duramıyor ve bir yandan da otelin tuhaf müşterisi Bay Tesla ile sohbet edip odasındaki anlaşılmaz nesnelerin ne işe yaradıklarını öğrenmeye çalışıyor.
"Büyü, din, okült, tüm bunlar burada, Yeryüzü'nde hayata geçirilebilecek tüm harika şeylere inanmamak için birer bahanedir. Büyüyü istemem. İnsanların hayallerinden bile geçirmediği şeylerin mümkün olabileceğini anlamasını isterim. Suyla işleyen otomobiller. Deri kesilmeden yapılan ameliyatlar. Bilginin ve enerjinin kablosuz aktarımı. İnanılmak istiyorum, Louisa."
Tesla, iyi güzel. Zaman yolculuğu, harika. Roman? Ehh işte... Çok fazla keyif aldığımı, kurgunun şaşırtıcı bir çizgide ilerlediğini söyleyemeyeceğim. Kitabın üçte ikisini bitirdikten sonra "Ha gayret, az kaldı" diye kendi kendimi gaza getirip devam etmem gerekti. Çeviriyi genel olarak beğensem de, yazım hatalarının çok fazla olduğunu düşünüyorum. Sonuç olarak, Tesla'yı misafir eden bir roman olduğu için okunabilir ama fazla bir şey beklememek lazım.

2 yorum:

  1. Merhaba
    Bir ara popüler oldu Tesla oradan türeyen romanlardan buda sanırım. Eğer bilimsel kitabını okumak istiyorsanız Tesla - Margaret Cheney'in yazdığı biyografisi var. Bende bu kitabı okudum Tesla için daha başka var mı şuan hatırlamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :) Sizin önerdiğiniz kitabı okumak daha iyi olurmuş. Bakacağım mutlaka.

      Sil