24 Temmuz 2015

Dune Mesihi (#2)


Dune Mesihi - Dune Messiah
Frank Herbert
Çeviren: Dost Körpe
Kabalcı Yayınevi
Haziran 2008 (1. basım)
278 sayfa

Bu seriyi okumayı yıllarca ertelediğim için kendime epey kızmaya başladım. Daha erken başlasaydım, klasik seriyi çoktan bitirip oğul Herbert'ın yazdıklarına geçerdim. Hiç okumamaktan iyidir yine de. Mutlu mesut okuyorum, her yere yanımda taşıyorum ki ufacık bir boşluk bulabilirsem çıkarıp okumaya devam edeyim.

Kitabı her yere taşımak demişken, birkaç gün önce bu konuda kendimizi sorguladık. Yeğenim Selin ve ben, kitap okuyacak hiç fırsatımız olmayacağını bilsek bile o sırada okuduğumuz kitabı yanımıza almadan hiçbir yere gidemiyoruz. İkimizin de sürekli çektiğimiz boyun ağrılarının bir nedeni de bu galiba. Çünkü -örneğin- semt pazarına gidip bir dolu sebze meyvenin arasında kitap okuyacak değiliz ama o kitap o çantaya illa ki girecek. Bazen okuduğum kitabı evde unutup çıkıyorum, anahtarımı-telefonumu unutmuş gibi huzursuz oluyorum saatlerce. Selin'e "beni bırak, kendini kurtar" demem gerekirdi ama çok geç kalmışım; okuduğu kitabı almadan yanıma gelince, aynı kitabın bendeki kopyasını alıp bütün gün çantasında taşıdı, "okuyamadım ama olsun" diye geri verdi akşam. Yazık, küçükken benim yanımda çok vakit geçirdi, ondan böyle oldu sanırım. "Yeter, kitaptan bahset biraz da!" diyen olmayınca kaptırıp gidiyorum yahu. Oysa ne kadar da güzel bir kitap var elimde, neler neler anlatacağım. Ya da spoiler vermekten kaçınmak için neler neler anlatamayacağım. Uyarı: Bu kitabı anlatırken serinin ilk kitabı olan Dune'a dair spoiler vermek zorunda kalacağım muhtemelen, sonra söylemedi demeyin.

Dune Mesihi, Dune'un başlangıcından 15 yıl sonrasına atlıyor. İmparatorluk takvimine göre yıl 10.206. Paul Müeddib, kehanetlerinde gördüğü kaderini gerçekleştirip Tanrı-İmparator olmuş; Müeddib'in efsanesi büyüdükçe ise düşmanları da artmış. Fremen eşi Chani, kardeşi Alia, sadık dostu Stilgar her zaman yanında. Bene Gesseritler ve Lonca ise, planlarını bozduğu için Müeddib'in düşmanları olmuşlar. İmparator olmak için evlendiği karısı Prenses İrulan da bir Bene Gesserit ve kocasının tahttan indirilmesi için yapılan bazı planlara dahil olmuş.

Paul, geleceğinin bir kısmını görüyor ama gördüklerini değiştirecek güce sahip değil. Elindeki gücün getirdiği tehlikelerin farkında, her şeyi bırakıp kaçmak istiyor ama bunun bile durumu düzeltmeyeceğinin farkında.
"En güçlülerin bile uygulayabileceği kuvvetin bir sınırı vardır ve bu sınırı aştıklarında kendilerini yok ederler. Devlet yönetiminin asıl sanatı, bu sınırı saptayabilmektir. Gücün yanlış kullanımı ölümcül bir günahtır. Kanunlar intikam aracı ya da kendi yarattığı şehitlere karşı bir savunma aracı olarak kullanılamaz. Bir bireyi tehdit ederseniz, bunun sonuçlarına katlanırsınız."
Dune'daki karakterler ve grupların yanında, yenileri ile de tanışıyoruz bu kitapta. Ölüleri birer gulâma çeviren Tleilaxular, dış görünüşlerini tamamen değiştirebilen yüz dansçıları, tuhaf bir cüce... Yüz dansçılarını pek sevdim, shape-shifter karakterler her zaman ilginçtir zaten. Gulâmlar ise çekici olduğu kadar korkunç bir fikir; Hayvan Mezarlığı'nın bilim kurgu ile buluşması resmen!

Hükmü altındaki insanların sayısını bile bilmeyen, sahip olduğu gücün aynı zamanda bir lanet olduğunu düşünen Paul Müeddib'in hikayesini çok severek okudum ben. Üçüncü kitap olan Dune Çocukları'nın ne anlatacağı hakkında bir tahminim var, ama ona geçmeden önce yine çok alakasız bir kitap okuyacağım. Dune serisinin keyfini olabildiğince uzatmaya çalışıyorum.

10 yorum:

  1. Hahaa, mükemmel bir giriş. :) En azından okuduğunuz kitapları taşıyorsunuz sadece. Abartıp seri halinde taşırsanız zamanla başınız yere erebilir. Zaten son durak kara toprak, bi düşünün bence.

    Sen Dune'a başladın en azından. Ben bir senedir kenarda bekleyen Bir Uzay Efsanesi'ni dahi okuyamadım. Gözdağı verici bir kalınlıkta, ondan herhalde. Bakalım, kısmet.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başımın yere eğmesine çok az kalmış zaten, en son bir MR çekip "kambur olmaya başlamışsın" dediler. Ben de o yüzden kitap yüklü çantamı taşıyıp saatlerce bilgisayar başında oturmaya devam ediyorum, kaderden kaçış yok. :))

      Dune'u 3 sene beklettim ben ama gaza getirmek gibi olmasın, Bir Uzay Efsanesi'ni beklettiğine çok pişman olacaksın. Çoook!

      Sil
  2. Hem o anda okuduğum kitabı, hem de o kitap biterse diye yedekte bir de başlayacağım bir kitabı taşıyorum. Acınıza ortağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne olacak bu halimiz bilmem, okuduğum kitap bitmek üzereyse ben de yapıyorum aynısını =)

      Sil
  3. Instagram'dan da yazmıştım. O kitap taşıma olayı bende de var, ben bir de yanıma fazladan alıyorum. Sadece bir kitabı okuyamama hastalığı var bende de.

    Lise döneminde okuduğum fantastik kitapların büyük kısmını zaman kaybı olarak görsem de şimdi, Dune çok başka bir seri. Hatta Dune okumuş insanlara farklı gözle bakıyorum diyebilirim, bu da böyle kötü bir huy oldu ben de. :)

    Ayrıca Doktor'un teaser'ını izledin mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fantastik ve bilim kurgu janrının zaman kaybı olan büyük bir kısmı var gerçekten ama bir yandan da işte Herbert, Asimov, Tolkien, Lem, Bradbury gibi yazarlar var. Aynı huy bende de ortaya çıkıyor sıklıkla, sevdiğim kitapları/yazarları seven insanları ayrı seviyorum. ^_^

      Doktor'un teaserını izlemedim ama az önce Trenzalore Öyküleri'ni alıp geldim! Hemen okumaya başlayacağım. Genellikle teaser izlememeye çalışıyorum, mümkün olduğunca az beklentiyle izleyeyim diye. Ayrıca Moffat'a o kadar kızıyorum ki, yeni sezonu daha öncekiler kadar heyecanla beklemiyorum :(

      Sil
  4. philip k.dick'in "gökteki göz" romanı alfa yayıncılıktan tekrar basılmış,okumayanlara duyurulur.
    iyi okumalar
    ankaralıkitapkurdu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bir haber verdiniz! Hemen Facebook'ta da paylaştım. =)

      Sil
  5. Merhaba
    Dune Mesihi kitabını bende bitirdim ama birinci kitap kadar hoşuma gitmedi. Birinci kitaptaki o sürükleyicilik yoktu kitapta. Tamam zamanın ilerlemesini güzel işlemişler ama gerisinde bir şey yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maceralar, olaylar bakımından haklısınız, bu kitap daha sakin ilerliyor. Ama serinin devamı için epey önemli bir yere getiriyor konuyu. :)

      Sil