30 Haziran 2015

Poirot Araştırıyor


Poirot Araştırıyor - Poirot Investigates
Agatha Christie
Çeviren: Çiğdem Öztekin
Altın Kitaplar Yayınevi
Mart 2015 (1. basım)
208 sayfa

Yaz gelmişken ve yapılması gereken birdolu şeyin yoğunluğu azalmışken uzun zamandır beklettiğim serilerden birine başlamaya karar verdim. Yerdeniz, Yüzüklerin Efendisi ya da Dune okumaya girişeceğim ve bu arada uzun süre sessiz kalabilirim. O yüzden, araya hafif bir kitap sıkıştırmak istedim, bir süre önce aldığım Poirot Araştırıyor'u okudum; biraz da bahsedeyim dedim.

Poirot Araştırıyor, çoğu Poirot kitabının aksine on bir kısa öyküden oluşuyor. Her bir öykü Poirot'nun maceralarını anlatan sadık dostu Hastings'in kaleminden anlatılıyor ve Poirot'nun hızla çözümlediği olayları konu alıyor. Çözümler hızlı olsa da, bazı olaylar -İngiltere başbakanının kaçırılması ya da uluslararası casusluk gibi- epeyce önemli ve büyük sonuçlar doğurabilir. Elbette yüce dedektif Poirot, küçük gri hücrelerini kullanarak her şeyi ortaya çıkarıyor, polislerin zekasıyla alay ediyor. Tüm Agatha Christie kitapları gibi, bu da bir çırpıda okunabilecek, keyifli bir kitap.
"Ne düşündüğünüzü anlıyorum, baylar. İyi bir dedektifin harekete geçmesi gerekirdi, değil mi? Enerjik olmalı, sağa sola koşmalı, tozlu yollara yatmalı, elinde büyüteç lastik izlerini incelemeli. Sigara izmaritlerini ve yanmış kibritleri toplamalı. Kafanızdaki iyi dedektif profili bu değil mi? Bunu bekliyorsunuz?"

3 yorum:

  1. polisiye; özellikle agatha christie yazın okunması pek keyifli bir türdür.üniversite yıllarımda yazları, başta agatha christie olmak üzere horace mccoy,dashiel hammet,raymond chandler gibi yazarları keyifle okumuştum.
    ancak agatha'larda şu sorun vardı; birincisi yayınevleri aynı romanı değişik adlarla tekrar yayınlıyorlardı,ikincisi de bazı eserler agathanın ölümünden sonra kaleme alınmış "fake" eserlerdi.ama ne olursa olsun "poirot" yu tanımak,özellikle de "on küçük zenci,nilde cinayet,şark ekspresi" gibi klasikleri okumak lazımdır.iyi okumalar,güzel bir yaz dönemi dilerim
    ankaralıkitapkurdu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısınız =) BBC'nin Agatha Christie'es Poirot adlı eski dizisi de pek tatlıdır bu arada. Onu da önermiş olayım.

      Sil
    2. teşekkür ederim.bu arada bbc de yine, chesterton'un "peder brown" öykülerinden uyarlama bir polisiye dizi var.çok tarzım değil ama chesterton'u sevdiğim için gözüm kayıyor.bu türle ilgileniyorsanız yukarıdaki yazımda paylaştığım "kara maske grubu" polisiyeleri de tavsiye ederim.tarz olarak pek romantik ve aristokrat değildirler ama,sosyal yönü sağlam yazarlardır.
      iyi okumalar

      Sil