9 Haziran 2015

Doctor Who: 11 Doktor 11 Öykü


Doctor Who: 11 Doktor 11 Öykü - Doctor Who: 11 Doctors 11 Stories
Eoin Colfer, Michael Scott, Marcus Sedgwick, Philip Reeve, Patrick Ness, Richelle Mead, Malorie Blackman, Alex Scarrow, Charlie Higson, Derek Landy, Neil Gaiman
Çeviren: Emirhan Burak Aydın
İthaki Yayınları
Nisan 2015 (1. basım)
503 sayfa

Ne zaman Doctor Who ile ilgili bir şeyler okusam evdeki bütün TARDIS, Doktor, Dalek temalı eşyaları bir araya toplayıp fotoğraf çekesim geliyor; sonra "saçmalama" deyip kendimi durduruyorum. Bu sefer de makul bir noktada durmayı başardım galiba ama Dalekim Mers'i susturamıyorum, EXTEERMINAATEE diye bağırıyor bana hep. Oysa ben onu çok seviyorum.

Doktor'un her rejenerasyonu için (Capaldi kim ki zaten?) her biri diğerinden daha acayip olan on bir yazarı bir araya toplamışlar, bu gördüğünüz güzel kitabı ortaya çıkarmışlar. İthaki de güzel bir çeviri (ama azıcık özensiz bir son okuma) ile yayımladı ve beni çok sevindirdi. Kitabı yavaş yavaş okumak için elimden geleni yaptım, günde bir öykü okuyup on bir güne dağıtabildim.

Öyküleri tek tek anlatmak istemiyorum, hepsi birbirinden güzel! Klasik seriden yalnızca ilk iki doktoru izlediğim için diğer doktorları ve öykülerde yer alan yol arkadaşlarını arayıp fotoğraflarına baktım, böylece doktor dışındaki karakterleri de zihnimde canlandırabildim. Son üç öyküyü, yani yeni serinin doktorlarını daha da severek okudum çünkü Doktor'un sesi, aksanı, hareketleri tek tek gözümün önüne geldi. Dokuzuncu Doktor'un öyküsü olan Babil Canavarı'nı ise, özellikle finali yüzünden çok fazla sevdim. Bu öykünün final kısmını defalarca okuyacağıma eminim.

Özetle, Doctor Who sevenlere mutlaka tavsiye edeceğim bir kitap bu. Çok başarılı yazarların, Doktor'u çok iyi yansıtan öykülerini o kadar keyifle okudum ki, kitap bittiğinde üzüldüm. Kitabın İngilizce versiyonu için bir tanıtım videosu yapmışlar, onu da paylaşıp gideyim ben.

7 yorum:

  1. Doctor Who'ya orijinal serisinden başlamak istiyorum izlemeye ve bunu sırf Davidciiim Tenantçııım için yapmayı düşünüyorum. Tek bir bölümünü bile izlemedim ama kesin en şahane doktor odur. :)

    Gerçi bu bi kitap yazısı. Ehem, kitaplar iyidir ya. Özen göstermek lazım. Hımm, 503 sayfa, bi düşüneyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni seriden sonra klasik seriye de başladım ben ama, Davidciim'den (hatta aslında Christophercığım'dan) sonra çok acayip geliyor. (Çünkü "you never forget your first doctor.") Bence sen yine de yeni seriden başla, klasikten başlarsan güncel sezonlara yetişemezsin hiç :))
      Kitaba gelince, önce yeni seriyi bitir, sonra kitabı okumayı düşün derim.

      Sil
  2. Bu gidişle beni de başlatacaksın Doktor'un maceralarına. Bu kadar da meraklandırılmaz ki efenim! :)

    YanıtlaSil
  3. ben doctor who nun 4. sezonunu bitirmek üereyim hangi itaplarını okuyabilirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :)

      Bu kitabı okuyabilirsiniz bence, yalnızca 11. Doktor'u henüz izlememişsiniz, ona da çok az kalmış.

      Shada'yı okuyabilirsiniz, güncel dizi ile doğrudan ilgisi olmadığı için rahatlıkla okunur.

      Trenzalore Öyküleri'ni 11. Doktor'dan sonra okumak daha iyi olacaktır, net olmak gerekirse 2013 Noel bölümünden sonra. :)

      Savaş Makineleri'ni 50. yıl özel bülümünden (The Day of the Doctor) sonra; Siluet ve Dehşet Ağı'nı ise son sezonu da bitirdikten sonra okumanızı öneririm. Keyifli seyirler :)

      Sil
    2. Son söylediğimi düzelteyim: Siluet ve Dehşet Ağı'nı 8. sezonla birlikte de okuyabilirmişsiniz, editörden düzeltme geldi. :)

      Sil