30 Ağustos 2014

Kitaplığımdaki En İyi 10 Kitap Kapağı

Bu etkinliği Yosunca blogunda gördüm, çok keyifli gözüküyordu. Hazır elimdeki kitabı (Kozmik Üçleme'nin ikincisini) bir türlü bitirememişken blog hareketlensin diye ben de yapmak istedim. Evet, Perelandra adlı kitabı bitiremiyorum. 10-15 sayfa kaldı ama azimle ve inatla bitmiyor, kitap beni hiç sevmedi. Neyse, dün akşam kitaplığımı kurcaladım, kapaklarını çok sevdiğim kitapları ortalığa döktüm. Bu arada fark ettim ki, bilim kurguların kapaklarını çoğunlukla beğenmiyormuşum. (Güzel sanatlar mezunuyum ben, her türlü görsel tasarımı eleştirmek doğamda var, duramıyorum.) Listeyi sekiz kitapta bırakmak üzereydim ama şımarıklık yapmadım, 10'a tamamlamayı başardım, hatta 12 bile oldu. Fakat bu seçtiğim kitapları kendi aralarında sıralayamadığım için, buraya alfabetik olarak eklemeyi tercih ettim.

Asosyal Bir Sosyalist - Bernard Shaw, Salyangoz Yayınları

Kurşun kalem ile yapılmış gibi gözüken kapağına bayıldığım için almıştım bu kitabı. Kapak resmini Pınar Kısa Met yapmış.
Azazel - Isaac Asimov, Bantam Spectra

Azazel'ın kapağındaki illüstrasyonu, özellikle de kafasını 
çevirmiş bana bakan küçük iblisi çok sevimli buluyorum. ^.^ 
Bir de, kapakta kullanılan renk üçlemesini seviyorum, hatta bir ara üşenmeyip blogun tasarımını değiştirebilirsem tam da bu renkleri kullanmayı planlıyorum.
Bekleyiş Unutuş - Maurice  Blanchot, MonoKL Yayınları

Mümkün olduğunca minimalist olan bu kapağın hem rengini, 
hem de (fotoğrafta çok belli olmasa da) dokulu mat kartondan 
yapılmış olmasını ve selofan kaplı olmamasını çok seviyorum.
Selofan nedir ya!
Gölgesizler - Hasan Ali Toptaş, İletişim Yayınları

Kitabın kendisi kadar karanlık olan bu resim
 Komet adıyla tanınan ressam Gürkan Coşkun'un eseri.
Murtaza - Orhan Kemal, Cem Yayınevi

Murtaza'nın sahne uyarlamasını tam da bu kapaktaki gibi, 
bir karikatür dergisinden canlanmış gibi gözüken bir dekorda 
izleyip çok sevmiştim. Kapak resmi Mehmet Sönmez'e ait.
Operadaki Hayalet - Gaston Leroux, İthaki Yayınları

İthaki'nin bu tarzdaki kapaklarını çok beğendim.
Gulliver'in Gezileri de aynı tarzda yapılmış,
kuru kafa yerine dalga illüstrasyonu kullanılmıştı.
Ama bu kapaktaki Viktoryan çağrışımlı
kuru kafayı daha çok sevdim.
Otomatik Portakal - Anthony Burgess, Bilgi Yayınevi

Bu kapak çalışması Fahri Karagözoğlu'nun elinden çıkmış
ve kitabın gördüğüm diğer kapaklarının hepsinden daha güzel.
Bütün Öyküleri 1, 2, 3 - Edgar Allan Poe, Dost Kitabevi

Poe öykülerine çok uyan bu kapakları kim yapmış bilmiyorum, çünkü künyede bununla ilgili bir bilgi yok. Ama "Dikkat, kabuslara neden olabilir" yazan bir uyarı levhası olabilecek yeterlilikte kapaklar olmuş.
Tembellik Hakkı - Paul Lafargue, Kırmızı Kedi Yayınevi

Bende bu kitabın elektronik versiyonu vardı, sırf şu gördüğünüz kapak ve aynı temalı ayraç çok güzel olduğu için kitabı aldım. Pişman değilim, yine olsa yine aynı şeyi yaparım.
 Yer Açın! Yer Açın! - Harry Harrison, Metis Yayınları

Kapaktaki görsel, Hieronymus Bosch'un Last Judgement adlı
eserlerinin birinden bir detay. (Aynı temayı defalarca işlemiş.)
Üç panelli tablonun  tam hali için buraya tıklayabilirsiniz. Bosch'un
bu karmakarışık mahşer yeri, kitabın temasına da
mükemmel biçimde uyuyor.



 
Benden bu kadar. Bence bütün kapaklar minimal olsun, tasarımcılar less is more desin. Çünkü bence ben haklıyım. Ayrıca basın yayın alanında yüksek lisansa başlıyorum. Yayınevleri, beni bekleyin!

14 yorum:

  1. Kitap kapakları benim için çok önemlidir.Kapakların mutlaka albenisi olmalı ve kitap hakkında doğru fakat etkileyici bir mesaj vermelidir.Ülkemizde yayınevlerinin yeterince özen gösterdiğini düşünmüyorum.Ben kitapçılarda aynı eseri birkaç ayrı yayınevinden varsa kapağı etkileyici olanını fiyatına bakmaksızın tercih ederim daima.Özellikle 60 lı 70 li yıllarda basılan klasık eserlerin çizim kapaklarını amerikan B.K.kitaplarının kapaklarını pek beğenirim.Sizin kitap kapaklarınız arasında en ilginç olanı “YER AÇIN..” kitabının kapağı bence..Muhtemelen Bruegel’den alıntı bir resim sanırım.Güzel sanatlar okumuş bir uzmana da bu kapağı sergilemek yakışırdı zaten.Yüksek lisans programınıza başarılar dilerim
    ankaralıkitapkurdu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yayınevlerinin kitap kapaklarına çok özen göstermediğine katılıyorum. Ama aynı eser farklı yayınevlerinden çıkmışsa kapağı hiç önemli değil, çevirmeni en iyi olanı seçmeyi tercih ederim. =)

      Yer Açın! Yer Açın!, ikinci yorumda düzelttiğiniz üzere, Bosch'tan bir detay; kitaba da yakışıyor. Başarı dileğiniz için de teşekkürler =)

      Sil
  2. farketmemısım kıtap kapagındakı resim Bosch imiş.Kenar yazısını atlamısım! o da çılgın ressamdır ha..:)))
    ankaralıkitapkurdu

    YanıtlaSil
  3. Ben de bu yazıyı görünce kitaplığıma bir göz attım, bir iki tane kapağını sevdiğim kitap var ama bir tane iyi ki bu cildi, bu kapağı almışım dediğim kitap buldum: The Hobbit'in 75. yıl baskısı. Kapağını Tolkien'in çizip tasarladığı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay ne güzeldir o!
      Yazıda etkinliği birilerine yönlendirmem gerektiğini unutmuşum ben. Katılmak isterseniz sizi mimlemiş olayım =)

      Sil
  4. Seçimleriniz çok albenili:) Ben de beğendim. Belirtiğiniz gibi güzel sanatlar mezunu olduğunuz için görsellikte daha seçici olabiliyorsunuz.

    YanıtlaSil
  5. vesile olduğum için çok mutluyum,kapaklar çok güzel seçilmiş gerçekten ve kapak tasarımları yapan ya da çizen arkadaşları paylaşmış olmanız çok ince bir detay :) ben de kitap tanıtımı yaparken eskiden kapak tasarımlarını yazmıyordum,sonradan aklıma geldi bayadır ekliyorum...sonuçta önemli bir iş yapıyorlar...bazen sırf kapak güzel diye kendine çeken kitaplar var :) tembellik hakkı mesela, ben de onları üçlü olarak aldım.birini de seçmiştim hatta..neyse uzun oldu,sanat mezunundan dersler alarak kapaklara bakmak güzel oldu.teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapak tasarımcılarını her zaman yazmıyorum ben de, yazsam iyi olabilir =) Sizin listenizde de vardı bir Kırmızı Kedi kitabı, hatırlıyorum onu. Teşekkürler =)

      Sil
  6. Yüzüklerin Efendisi'ni sadece kapağına bakarak almıştım, o yüzden kapaklar çok önemli. Bosch'un resimlerine bayılıyorum bu arada :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hala Tolkien okumadım, çok utanıyorum. =)) Bosch'un resimleri de gerçekten çok güzel.

      Sil
  7. Güzel bir etkinlikmiş bu, bir gece ansızın çalabilirim :) Tembellik Hakkı ile Poe kapakları beni benden aldı doğrusu. Güzel sanatla mezunu olduğunu bilmiyordum bu arada, ama anlamam gerekirdi :) Tolkien okumama konusunu da görmemiş gibi yapıyorum. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay evet, çalsana. Ben bu etkinliklerde birilerini "mim"lemem gerektiğini unutuyorum, hazır gönüllü bulmuşken bırakmam =)
      Güzel sanatlar tabi, bu yıl çok uzak kaldım alanımdan ama eleştirme refleksim henüz kaybolmadı =)) Tolkien konusunu hiç açmayalım lütfen, utanıyorum, saklanacak yer arıyorum. (Roller Coaster müziği eşliğinde uzaklaşır...)

      Sil
  8. Bütün kapaklar çok güzel ama en güzeli bana 1 numaradaki gibi geldi..

    YanıtlaSil