16 Mart 2014

Okuma Şenliği Bahar 2014

Çalışkan organizatörümüz Pınar, katılamadığım kış şenliğinden hemen sonra Bahar Şenliği'nin başlangıcını yaptı ve kategorileri yayımladı. Bu etkinlik sanırım hepimiz için buruk başlıyor, logoya eklediği iki kuş ile çok naif ve güzel bir selam göndermiş Pınar.

Şenlik 15 Mart'ta başladı, 15 Haziran'da bitecek. Etkinlik kuralları ve detaylar için Pınar'ın yazısını okuyabilirsiniz. (Bir üst paragraftaki bağlantı.) Etkinlik süresince okuduğum kitapları burada anlatmaya devam edeceğim; ayrıca Pınar'ın yazısında belirttiği istek üzerine özellikle belirtmek isterim, blogu olmayan katılımcıların listelerini burada yayımlayıp yardımcı olabilirim.

Bu sefer, on iki kategorinin yarısı için kitaplarımı hemen buldum, dört tanesi için umutluyum, yalnız iki kategori ile ilgili kaygılarım var. Kategorilerimiz şöyle:

Tavsiyelerine güvendiğim birinin önerdiği bir kitap (En az 200 sayfa) - 10 puan
- MonoKL'un yeni kitabı Silo'yu (Hugh Howey) editörünün tavsiyesiyle okuyacağım.

Bir şiir kitabı (Sayfa sınırlaması yok) - 15 puan
- Şiir çok sevmediğim için aklımda bir şey yok, evde bulunan şiir kitaplarından birini seçeceğim.
Balkar Şiiri Antolojisi (Kanşaubiy Miziev)

Herhangi bir edebiyat ödülü kazanmış bir kitap (En az 200 sayfa) - 15 puan
- Mario Vargas Llosa'nın Yeşil Ev kitabını buldum kitaplığımda. Yeşil Ev'e başladım ve o kadar isteksiz başladım ki, 10 sayfa bile okuyamadım sanırım. Karar değiştirdim, Yaban Diyarlardaki Yabancı'yı (Robert A. Heinlein) okuyacağım, 1962 Hugo En İyi Roman Ödüllü.

Bir öykü kitabı (Sayfa sınırlaması yok) - 15 puan
- Yeni aldığım Mutsuz Aşk Vardır ya da birkaç aydır okunmayı bekleyen Poe'nun Bütün Öyküleri bu kategoriyi de hallediyor.

Adında bir çiçek adı olan veya "çiçek" sözcüğü geçen bir kitap (En az 200 sayfa) - 20 puan
- Bu kategori ile ilgili hiçbir fikrim yok! Önerisi olan?
Vadideki Zambak'ın (Honoré de Balzac) çok güzel bir baskısını buldum evde. Bu da tamam!

Şimdiye kadar okumadığım bir kadın yazardan bir kitap (En az 200 sayfa) - 20 puan
- Yine yakın zamanda aldığım Damızlık Kızın Öyküsü (Margaret Atwood) tam da bu kategoriye uydu.

İlk kitabı 2010 yılında veya daha sonra çıkmış bir yazardan bir kitap (En az 200 sayfa) - 20 puan
- Bunun için ne okuyacağımdan da çok emin değilim ama Yitik Ülke'nin kitaplarına bakarsam yeni bir yazar bulacağımı umuyorum.
Şu okuduğum yazının üzerine 24 Saat Açık Kitapçının Sırrı'nı okumaya karar verdim, yazarın ilk (ve şimdilik tek) kitabı ilk kez 2012'de yayımlanmış. (Robin Sloan)

Sinemaya uyarlanmış bir kitap ile filmi (En az 200 sayfa) - 20 puan
- Kitaplığımdan henüz okumadığım bir kitap bulurum sanırım bu kategori için.
Sahafımın anlata anlata bitiremediği Dumas Kulübü'nü okuyup, Polanski'nin yönettiği uyarlamasını -The Ninth Gate- izleyeceğim. (Arturo Pérez-Reverte)

Kütüphanemde en uzun süredir okunmayı bekleyen o kitap (En az 200 sayfa) - 20 puan
- Yerdeniz'e başlıyorum! Sayfa sayısı yetmezse, yine de kitaplığımda uzuuun zamandır bekleyen çok kitap var.
Ne zaman aldığımı bile hatırlamadığım İmparator Dünya'yı seçtim. (Arthur C. Clarke)

Ben doğmadan en az 100 yıl önce yazılmış bir kitap (En az 200 sayfa) - 25 puan
- Çocuklar için kısaltılmış olmayan ve okunmak için kitaplığımda bekleyen Gulliver'in Gezileri, 1726 tarihli. (Jonathan Swift)

Rus edebiyatından bir kitap (En az 200 sayfa) - 25 puan
- Yine kitaplığımdan tamamlayabileceğim bir kategori ama henüz karar veremedim.
Gorki'nin, Andriç'in, Flaubert'in, Hemingway'in (yani uzun yıllar önce okuyup hiç hatırlamadığım klasik yazarların) arasından hüzünle bana bakan Doktor Jivago'yla göz göze gelince kendisi hakkındaki tüm hatıralarımın silindiğini fark ettim. Tekrar okumanın vakti gelmiş. (Boris Pasternak)

Aynı yazardan en az 1200 sayfa kitap - 45 puan
- Pınar'ın bu kategorisi sayesinde Dune serisine de başlıyorum! İlk üç kitabın toplamı 1461 sayfa, beş kitabı da tamamlarsam daha ne olsun! (Frank Herbert)

Şimdilik durum böyle, eksik kategoriler için kitaplarımı buldukça güncelleyeceğim. Okuyup bitirdiğim kategoriyi kırmızı tick ile işaretliyorum ve yazısını yazdıktan sonra buradan link veriyorum. (Kitap isimlerine tıklayınca açılmaları lazım.) Ayrıca, sevgili Mshn sayesinde bir de takip listem oldu, Google Drive üzerinden severek kullanıyorum ve güncellemeler için bu dosyanın ekran görüntüsünü buraya ekleyeceğim. (Görüntünün üzerine tıklayınca okunabilir bir büyüklükte açılıyor.)

(15 Haziran) Sonuç:

Bu sefer şenliği tamamlayamadım. Özellikle şenliğin son ayı öngörülemez ve önlenemez nedenlerle neredeyse hiç kitap okuyamadım. Bu sefer de böyle oldu, ne yapalım. Listemdeki 6098 sayfanın yaklaşık yarısını (3025 sayfa) okuyabilmişim ve 145 puanla bitirmişim. Okuduğum kitapların yazılarına giden bağlantılar da yukarıda yerini aldı.

4 yorum:

  1. Adında bir çiçek adı olan veya "çiçek" sözcüğü geçen bir kitap için ben kendime bir liste hazırlamıştım. Belki size fikir verebilir.
    Vadideki Zambak, Beyaz Zambaklar Ülkesinde, Mino'nun Siyah Gülü, Orkide Evi, Lal-ı Gül, Menekşeli Tepeler ( Bu kitabı Devri Alem sahaftan almıştım), Sana Gül Bahçesi Vadetmedim, Güller Şöleni, Gülün Adı, Kırmızı Zambak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay ne çok çiçekli kitap varmış meğer! Sabah gözüme Menekşe İstasyonu takıldı benim de, senin önerilerinden birini de bulursam alabilirim =)

      Sil
    2. Aaa Vadideki Zambak ben de var ama o kategoriye dahil edebilirmişim. Zambak çiçek adı olarak yer etmemiş ben de :)

      Poe'nun bütün öykülerini bende bekletiyorum. Belki sayfa sayısını da artırtmak için onu da okuyabilirim. Teşekkürler ^^

      Sil
    3. Ben de Vadideki Zambak dedim o kategoriye, kitaplığımda varmış ama ciltli olduğu ve sırtında adı yazmadığı için görmemişim =)

      Sil