19 Mart 2014

Harfler ve Notalar


Harfler ve Notalar
Hasan Ali Toptaş
Doğan Kitap
Ekim 2007 (1. basım)
164 sayfa

Okuma Şenliği başlarken bu kitabı okuyordum, hemen şenlik kitaplarıma geçeyim diye hızla bitirdim. Harfler ve Notalar, Gölgesizler'in aksine gayet kolay okunan bir kitap. Hasan Ali Toptaş, okurlarını karşısına almış ve sohbet ediyormuşcasına aklında kalan kitapları, sevdiği yazarları, romanlarını nasıl yazdığını... anlatıyor. Çocukluğunun geçtiği kasabada kitap satan adam, Bekir Yıldız, Muharrem Ertaş, bir devlet dairesindeki EXIT yazısı, okuma yazması olmayan annesi, daha birçok karakter kısa denemelerinde yer bulmuş.

Bu kitabı okurken, Toptaş'ın çok iyi bir okur olmasını sevdim en çok. Durmadan kitap okuyan, okuduğu kitapları anlatıp "bunu da mutlaka okumalısın," diyen biriyle sohbet etsem ancak bu kadar keyif alırdım. Yazarın anlattıklarına çok fazla girmeden, trende okuyup yüksek sesle kıkırdadığım, annesiyle yaşanan bir diyalogu alıntılamak istiyorum:
   İki yıl önce de; "Sadece bir kitabın kaldı evde, onu da baban kimseciklere vermiyor." dedi.
   Ben bunu duyunca şaşırdım tabii, sevinçten ne diyeceğimi, ne yapacağımı, hangi tarafa dönüp nasıl bakacağımı bilemedim. Bir süre sonra, konu yeniden açıldığında, yine aynı sözleri yineledi annem. Hatta, sır veriyormuş gibi bana doğru eğilerek; "Sadece bir kitabın kaldı Hasanım, onu da baban kimseciklere vermiyor." dedi.
  Ben de, biraz daha sevinmek ve sevincimi pekiştirmek istediğimden midir nedir; "Neden vermiyor anne?" diye sordum.
  "Neden olacak oğlum, kitabın boş yerlerine telefon numarası yazmış da ondan!" dedi annem.
 Harfler ve Notalar, arka kapağında yazılı olduğu üzere "genç yazarlar için bir başucu kitabı, okurlar içinse keyifli bir edebiyat sohbeti."

14 yorum:

  1. aaaaa, çok merak ettim ben bunu , hiç okuyamadığım yazarlardan , bu kitabı uygun sanki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kolay okunur bu kitap ama romanlarına benzediğini söyleyemem, bir Gölgesizler de okumak lazım =)

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türk Edebiyatı'na çok uzağım ben uzun süredir. 1-2 Hasan Ali Toptaş, çağdaş yazarlardan birkaç kitap okuyorum arasıra ama o kadar. Arada o tarafa da dönmek lazım galiba =)

      Sil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahmet hamdi tanpınar ihmal edilmiş ve gerçek değerini bulamamış_yeni yeni buluyor belki-bir yazarımızdır.İlk olarak HUZUR ile başlasaydınız sanırım daha yumuşak bir giriş olurdu Tanpınar dünyasına
      ankaralıkitapkurdu

      Sil
  5. aynı türde okumak gerçekten bir süre sonra tatminsızlık yaratabiliyor.Zevk düşüyor.Bu nedenle bahar döneminde artık BK okumaya ara verdim geçen yazsonu bıraktığım tarihi romanlara geri dönüyorum.Sırada pardayanlar -4- ve Monte Kristo Kontu var.Tavsiye ederim.Güncel sıkıntıları aşmada ideal bir tür.
    ankaralıkitapkurdu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. tesekkur ederim.inceledim pekala olabilir.Ancak 10.ciltlik pardayanların arasına sıkıştırabilirim belki.Çünkü bitirmeye azmettim.daha gençken okumuştum bu seriyi bitirememiştimBu arada diğer türlerdeki okumalarımı da aksatmamalıyım tabii.Bu arada kutsal kase üçlemesi net kitapçılarında tükenmiş görünüyor
      ankaralıkitapkurdu

      Sil
    3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    4. Aman lütfen! Olur mu öyle şey, blogum bir işe yarıyor diye mutlu oluyorum ben =)

      Sil
  6. evet hakikaten blog'un konusunu aştık.Özür ve teşekkür.
    ankaralıkitapkurdu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle özre gerek yok, bırakın size kızmayı, seviniyorum böyle olunca =)

      Sil