7 Kasım 2013

Paslanmaz Çelik Sıçanın İntikamı


Paslanmaz Çelik Sıçanın İntikamı - The Stainless Steel Rat's Revenge
Harry Harrison
Çeviren: Metin Çetin
Metis Yayınları
Mart 1997 (1. basım) 
193 sayfa

Ah yahu Metis, ne diyeyim ben size! Üç gündür, Paslanmaz Çelik Sıçanın İntikamı'na baktıkça Metis'e söyleniyorum, içten içten homurdanıyorum. Bu kitap, Paslanmaz Çelik Sıçan ile başlayan serinin beşinci kitabıymış. Hangi mantıkla "Biz bu serinin ilk kitabını yayımladık; şimdi aradaki üç kitabı atlayıp beşinciye geçelim" dediniz? Hadi içinizden biri bu öneriyi sundu, bir tane aklı başında insan çıkıp "Saçmalama!" demedi mi?

Bu duruma tölerans göstermeyi sağlayacak tek şey şu: temelde aynı karakterler yer alsa da, her kitap farklı bir macera anlattığı için okumadığımız kitaplarda ne olup bittiği bizi pek ilgilendirmiyor. Fakat, ilk kitabın sonunda belli bir noktada bıraktığımız iki karakter neler yaşayıp da bu kitaptaki duruma gelmişler, bunu merak ediyorum ben. Sana çok kızgınım Metis!!!

Öhm... Sinirim birazcık geçti, tamam. Paslanmaz Çelik Sıçanın İntikamı, Harry Harrison'ın Paslanmaz Çelik Sıçan serisinin beşinci (Metis tarafından yayımlanan ikinci) kitabı. İlk kitapta tanıştığımız James diGriz, bu sefer Özel Birim için bir araştırma görevine çıkıyor. Diğer gezegenleri işgal eden militer bir gezegende başlayan gizli görevi, kadınların egemen olduğu Burada gezegeninde devam ediyor. Bol aksiyon, bol eğlence!

Serinin ilk kitabı gibi, bu kitap da bilim kurgu yazını adına çok fazla şey vaat etmiyor. Yine de, ilk kitaba göre daha fazla dikkatimi çeken noktaları var. Mesela, botox kaç yılında estetik amaçlı kullanılmaya başladı bilmiyorum ama; Harry Harrison 1970 tarihli kitabında şunu demiş: "Tabii ilk olarak sinirlerimi etkisiz hale getirerek yüzümdeki tüm ifadeyi silen bir iğne yaptım kendime." Başka bir yerde ahiret inancını ve "şu ana dair bilinç"i sorgulamış, savaş hakkında konuşmuş. Dikkat çekmek istediğim bir nokta daha var: Detaylandırılmasa da, kitapta bahsi geçen robotlar Asimov'un 3 robot yasasına dahil edilmişler: "... Ama tabii, silah taşıyamazlar ve herhangi bir tür şiddet içeren hiçbir harekette bulunamazlar."

Yani, bu kitabı okuyun. Tabii, önce Paslanmaz Çelik Sıçan'ı bir yerlerden bulup okumak iyi olur. Bu arada, kitapta adı geçen gezegenin adı orijinal yazımında da "Burada" ve Burada gezegeninde Taze, Fayda, Pire gibi isimleri olan insanlar var. Yayımcının eklediği dipnota göre, Harrison bu gezegendeki isimleri bir Türkçe sözlüğünden seçmiş. Çok ilginç değil mi?

8 yorum:

  1. Tabii ben entel olduğum için 'Burada gezegeni' kısmını ilk okuyunca 'hımmm, gezegenin ismi Here falan mı yani, değişikmiş' diye düşündüm. Sonrası da tahmin edilebileceği gibi bana kapak oldu. :)

    Türkçe sözlüğü de nerden bulmuş acaba ya, çok aramış mıdır ki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bi anlam veremeyip dipnotla aydınlanmıştım. Türkçe sözlük bulur da, nerden aklına gelmiş de Türkçe isimler vereyim demiş, onu merak ettim ben =)

      Sil
  2. Elimde Paslanmaz Çelik Sıçan olmadığı için Paslanmaz Çelik Sıçanın İntikamı kitabını okuyamamış bir izleyicinizim. Bu konuda bizi aydınlattığınız için çok teşekkür ederim. Keşke Okuma Şenliği'ne katılıp okuyacağın değişik kitaplarla bizi böyle aydınlatmaya devam etsen. Hem okumayı ertelediğini düşündüğüm Dune serisi 15. kategoriye uuyor, bir sürü sahaf kitabın var, Reşat Nuri okursun klasiklerde, sonra film izlemeyi seviyorsun bulursun uygun bir kitap. Yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahaha nasıl da kanıma giriyorsunuz hanımefendi! Yeni kitap almamaya çabaladığım için, bu seferki şenlik biraz zorlayacak gibi gözüküyor. Kategorilere tekrar bakacağım, elimdeki kitaplarla tamamlayabiliyorsam katılmayı tekrar düşünebilirim :D

      Sil
  3. harrison okumuş olduğum bir yazar değil.Bu seriyi de bilmiyorum.Ama genelde nehir roman diyebileceğimiz serilerin bazılarında "nereden başlamak lazım" sorunu vardır.Bazen yayınevi kafasına göre sıralama yapabiliyor.Okuyucunun kafası karışabiliyor.Örneğin VAKIF dizisi.Hangi sıralayla okuyacağıma "internette dolaşarak" karar vermem kitapları bulup biraraya getirmemden daha uzun sürdü.Neyseki kısa süre önce tamamladığım SPACE ODYSSEY ve bugün devam kitaplarını okuyacağım RAMA da böyle bir karışıklık yok.,
    ankaralıkitapkurdu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vakıf serisini okumak ne kadar sıkıntılı, değil mi? =)
      Paslanmaz Çelik Sıçanların tamamını okumadım ama sanırım Vakıf gibi bir karmaşa yok bu seride.

      Sil
  4. Konuyla ilgisiz ama metis diyince aklıma geldi. 2-3 sene once metis yayinevinden cikan 4 tl'ye satılan Philip K. Dick, Kurt Vonnegut kitaplari su an 85 Tl'lere kadar varmis durumda. Nadir kitaptan internet sitesinden kontrol edebilirsiniz. Istanbul kitap fuarinda "Nerede bu metis kitaplari?" soruma aldigim yanit "Abi fuarin basladigi gun bir takim adamlar geldi hepsini topladi gitti" oldu. Dusuk fiyattan piyasadan topla, fahiş fiyatlara sat adamlarinin turediginden supheleniyorum. Bulamadigim metis kitaplarini eksisozlugun yeni cikan ekitap servisinden temin etmeye basladim. Iki bolumden olusan servisten "Meritokrasi" isimli olani dizgisi ve imlasi cok kaliteli ekitaplar barindiriyor.

    Kalamar Adam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, bu kitaplar aranır olunca fiyatları birden yükseldi. Metis serisinden 5 ya da 6 eksiğim kaldı, ancak uygun fiyatlı denk geldikçe alıyorum. Böyle idare edeceğiz artık =)

      Sil