3 Temmuz 2013

Kitap yerleştirme sanatı 4

Babamın ve annemin bir olup "bu kızın kitapları raflara sığmaz oldu" diyerek bana yeni bir kitaplık yaptıklarından daha önce bahsetmiştim. Ankara'dan kaçtığım bir haftasonunda üstünkörü yaptığım düzenleme içime hiç sinmiyordu; birkaç gün önce bol vaktim oldu, bütün kitaplığı elden geçirdim. Bu arada kitaplarımın bol bol fotoğrafını çektim. -Faruk Bey kitaplara fetiş nesnesi gibi davrandığımı düşünüyor, haklı olabilir.- Dolayısıyla, bol fotoğraflı, "ne güzel kitaplığım var, di mi?" temalı bir yazıya hazır olun! :)

Kitaplığımda yerleri sabit olan kitaplar var, Asimov kitapları başta olmak üzere bilim kurgu kitapları, polisiyeler gibi... Buna rağmen, Ankara'dan buraya taşıdığım kitapları yerleştiremeyince baştan başlamak gerekti. Operasyon öncesi görüntü:


Her zamanki gibi kitapları yığınlar halinde indirip türlerine, yazarlarına ve yayınevlerine göre ayırdım. Bu arada (yine) kitaplığımda ikişer tane olan kitaplar buldum, ayırdım; ciltli aldığım serilerden ayrıca tek kitabı olanları ayırdım; bu kitaplara yeni sahip bile buldum! Bir de boy, portre, mayolu fotoğraflarını çektim ki, buraya düzgün bir döküm yapabileyim.

Bu arada, "aa bu kitabı şuradan almıştım," "bunu alırken yanımda x vardı," "bak bunu bana bilmemkim hediye etmişti" temalı duygusallıklar geldi, geçti. Kitaplık düzenlemek gözüktüğünden çok daha zorlu bir süreç benim için; kitapların anılarına dalıp işi gücü bırakıyorum, bütün bir günümü harcıyorum.
Önce, bilim kurgu kitap serileri... Eksikleri var, yazar yığınlarına bölünenleri var. Şu aralar benim için öncelikli olanı, Metis dizisinin eksiklerini tamamlamak. Karşınızda Metis Bilimkurgu, Okat Uzay Serisi, Baskan Kurgu Bilim Dizisi ve İthaki Bilimkurgu:


Yayınevi serilerine ya da yazar yığınlarıma ekleyemediğim bilim kurgu kitapları (birkaç tane de bilim kitabı ya da fantastik kurgu karışmış olabilir tabii) öyküler ve diğerleri olmak üzere şöyle:


Herbirini ayrı ayrı sevdğim bilim kurgu (ve bilim, hatta fantastik kurgu) yazarları var sırada, ama önce kapağını açınca mutlu olduğum Otomatik Portakal:


  

Tuğla ebatlı ciltli serileri çok seviyorum, hatta seri olmasa bile öyle kocaman kitaplara bayılıyorum. Serileri ile birlikte Arthur C. Clarke, ayrıca başka seriler ve tuğlalar var:


Bunların ardından ise, en sevdiğim bilim kurgu yazarı olan Isaac Asimov geliyor elbette. Kendisine ayırdığım rafa sığamayıp, kaçak kat çıkmakta olduğumu gururla bildiririm:


Buradan, polisiye ve casus romanlarına geçiyorum. Bilim kurgudan sonra, kitaplığımda en çok bulunanlar bu kitaplar. Agatha Christie, Sir Arthur Conan Doyle, birkaç James Bond kitabı, Arsen Lüpen kitapları, Langelot serisi, hatta (başka yere uyduramadığımdan) Macera Tüneli dizisinden birkaç kitap:


Güzel mitoloji kitaplarım birikmiş, özellikle Edith Hamilton, Yunan mitolojisi okumak isteyen herkese ısrarla önerdiğim yazardır. İlyada ve Odysseia ise, Ankara Kitap Fuarı'nda bulup sevinç çığlıkları atarak aldığım kitaplar.


Kafkasya ile ilgili kitaplarım, bir kısmını ben yıllar içinde topladım, bir kısmı çocukluğumda Kafkasya'dan gelmişti, neredeyse yarısını ise geçen ay topluca Aşiyan Sahaf'tan aldık annemle.


Türk yazarların kitapları, düşündüğümden daha az varmış bende. Bir kısmı odamda tutmadığım kitaplar arasında olsa da, kendi kendime hayal kırıklığına uğradım. En sevdiğim yazarlardan biri olan Reşat Nuri Güntekin, vazgeçilmezlerim Aziz Nesin ve Rıfat Ilgaz, mizah dergilerinden tanıyıp sevdiğim yazarlar, diğerleri...


Bütün bu süreçten bana kalan sırt ağrısının esas sorumluları olarak albümler ve sanat, sanat sosyolojisi, sanat felsefesi kitaplarım:


Can Yayınları ve kategorilere ayıramadığım diğer kitaplar:


Böyleyken böyle... Saatlerce zaman harcayıp yatağımın üstünde dev bir kitap yığını oluşturdum; böylece uyumadan önce kitapları yerleştirmek zorunda kaldım. Aksi halde, yerde yığılı duran kitapların birkaç gün öylece beklemelerini sorun etmeden yaşayabilirdim... Son olarak, bir adet kitap yığını ve kitaplığımın son halini ekliyorum. Böylece, çok fotoğraflı bu yazıyı bitirebilirim ve sonuna kadar okuduysanız/baktıysanız teşekkür ederim.


Not: Blogger arayüzünde fotoğrafları istediğim gibi düzenlemek pek kolay değilmiş, arada HTML kodlarını da kurcalayıp ancak bu kadar düzgün bir görüntü sağlayabildim. İdare edin :/

tl;dr geçen gün hiç işim yoktu, kitaplarımla uğraştım.

20 yorum:

  1. Bu kadar kitabı olan sen, neden gittin ki Ankara'dan!

    YanıtlaSil
  2. Sabah sabah şifa niyetine oldu:)

    Ohhhh bu yaz sabahı içim açıldı:)

    YanıtlaSil
  3. Her bir kitaba ayrı ayrı bayıldım resmen hepsi almak istediklerimden oluşuyor. Çoook güzeller!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Almak istediğin bütün kitapları çok ucuza bul, bu da benim dileğim olsun :)

      Sil
  4. ya orda olmak istedim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beklerim, çok da güzel kahve yaparım :)

      Sil
  5. hepsini çok seviyorum ama dune serisi ve Lem'in kitaplarının yeri ayrı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dune'a bir türlü başlamadım, çok uzun zamandır sıra bekliyor. Lem ise, evet, apayrı ^^

      Sil
  6. Birçok ortak kitabımız varmış. Yalnız benim bunun yarısından az kitabım var. Yine de yeni eve taşınınca ilk aldığım eşyalardan biri kitaplık, yerleştirdiğim ilk eşyalar da kitaplardı :) Çok zevkli iş kitaplarla oynamak. Kitaplığın da pek güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, ben de çok sevdim yeni kitaplığımı =)
      Taşınsam nasıl olacak bu kitaplar diye kara kara düşünüyorum...

      Sil
  7. satın almak isterim hepsini eğer düşünürsen satmayı:)

    YanıtlaSil
  8. Bu kitapları toplamam on yıldan fazla sürdü. Mümkün değil =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sadece bir şansımı deneyim dedim:)

      Sil
  9. selam. kitaplarınız çok güzel. birşey dikkatimi çekti. Doktor Kim ve Dalek Baskını eksik serinizde. Otomatik Piyano ile takas etmeyi düşünür müsünüz?

    YanıtlaSil
  10. Ya resmen ağzım açık bakakaldım fotoğraflara, o bilim kurgu serileri ve eski kitap kitaplar. Çıldıracağım sanırım :). Nasıl bulabildiniz öyle. Asimovlar, Metis Bilim kurgu serileri, Bilgi yayınevinin eski basımları. Zamanında Metis'in bir iki tane eski basım bilim kurgu dizisini veya Bilgi'nin kitaplarını bulduğumda havalara uçuyordum ama bunları görünce çıldırdım resmen :). Çok güzel. Ben ikinci el, eski basım ve küçük kitaplara bayılırım. Sizinkiler de harika <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de hâlâ eksik kitaplarımdan birini bulunca havalara uçuyorum. Bu kitapları epey uzun zamanda toplayabildim, biraz sabır ve bolca sahaf gezmesi ile aradığınız bütüüün kitapları bulacağınızı umuyorum sizin de. :)

      Sil
    2. evet, haklısın. sahaflarda, hangi tozlu rafın hangi karman çorman yerinde, hangi hazine çıkacak bilemezsin.

      Sil
  11. harika kitaplar

    YanıtlaSil