12 Temmuz 2013

Güneş Sistemi Öyküleri


Güneş Sistemi Öyküleri - Isaac Asimov's Solar System
Derleyen: Isaac Asimov
Çeviren: Nil Okman
Maya Yayınları
Aralık 1983 (1. basım)
346 sayfa

Güneş Sistemi Öyküleri, Isaac Asimov'un derlediği, sunuş ve açıklamalarını yazdığı bir bilim kurgu öykü kitabı. Kitapta on üç öykü var, Güneş Sistemi'ndeki her gök cismi için (asteroid kuşağı ve kuyruklu yıldızlar da dahil) yazılmış öykülerden önce ise, Asimov'un bu gök cisimleri ile ilgili kısa açıklamaları var. Bu açıklamaları da, öyküler gibi, çok severek okudum. En sevdiğim öyküler ise Dünya öyküsü (Su Gürlemesi, Isaac Asimov) ve Mars öyküsü (Zıpzıp Arkadaş, Terry Carr) oldu.

Çok hoşuma giden bir detay ise, Neptün'de Bir Pazar adlı öyküde, yazarın (Alexei Panshin) Plüton'u "yerini şaşırmış bir ay" olarak nitelemesi oldu. 1969'da yayımlanan bu öykünün öngördüğü üzere, zavallı Plüton 2006 yılında gezegen unvanını kaybedip "cüce gezegen" olarak sınıflandırıldı ve ilkokulda öğrendiğimiz dokuz gezegenli güneş sistemi geçerliliğini yitirdi. Zavallı Plüton...
 
Kitap, sistemimizin merkezinden başlayıp dış gezegenlere doğru ilerliyor.

Güneş - Güneş'te Hava Durumu (Theodore L. Thomas)
Dünya'da iklimin tamamen kontrol altına alındığı bir dönemde, Güneş'in beklenmeyen değişiklikler göstermesi ve bilimadamları ile politikacıların çözüm arayışı.

Merkür - Aydınlıkyüzden Geçiş (Alan E. Nourse)
Merkür'ün (çok sıcak) aydınlıkyüzüne girmeyi planlayan bir ekip ve aynı tecrübeyi daha önce yaşamış bir adamın anlattığı anılar.

Venüs - Altın Arayıcının Aşkı (Robert Sheckley)
Geniş Venüs çöllerinde altın arayan bir adam.

Yer - Su Gürlemesi (Isaac Asimov)
Dünya'da okyanus altına ve uzayda Ay'a kadar dağılan insanların rekabetini; su altında kurulu bir kentte anlatmış Asimov. Kitaptaki en sevdiğim öykülerden biri oldu.

Mars - Zıpzıp Arkadaş (Terry Carr)
Mars'ta hayat var! Mars'ın kendine özgü türlerinin yanında, insanlar da kalıcı üsler kurmuşlar. Marslılar ile insanlar arasındaki diyalog var bu öyküde. Bence kitabın en iyilerinden...

Asteroidler - Midyeci Bull (Poul Anderson)
Mars ve Jüpiter yörüngeleri arasında, 1800'den fazlasına isim verilmiş, 2500 kadarının yörüngesi saptanmış tahminen 40.000-100.000 kadar asteroid olduğu tahmin ediliyormuş. İşte bu kuşaktan hasar almadan geçmeye çalışan bir gemi ve personelinin hikayesini okuyoruz.

Jüpiter - Köprü (James Blish)
Köprü, bu kitapta en zor okuduğum öykü oldu sanırım. Kötü olduğu için değil, çok boğucu bir atmosferi olduğu için. Jüpiter'de inşa edilen bir köprü ve görevli personeli okuyoruz bu öyküde.

Satürn - Satürn Şafağı (Arthur C. Clarke)
Bir vakitler odamın tavanında parlayan yıldızlar ve gezegenler içinde en dikkat çekeni ve halkalarıyla en sevdiğim gezegen! Clarke'ın öyküsünde yıllar boyunca uzayı hayal etmiş yaşlı bir adam var.

Uranüs - Kar Yörüngesi (Fritz Leiber)
Kitaptaki çok sevdiğim öykülerden biri, hatta bir Doctor Who bölümü olmaya çok yakışırdı. Ne oldukları, nereden geldikleri bilinmeyen uzaylıların dünya filolarına saldırısı ve Birinci Yıldızlararası Savaş.

Neptün - Neptün'de Bir Pazar (Alexei Panshin)
Neptün Gezegeni'nde hayat izi bulmak isteyen, biraz acayip bir adam ve Neptün'e ilk kez ulaşılması...

Plüton - Bekle (Larry Niven)
Plüton için iki öykü var kitapta. Bunların ilki, Bekle, bence biraz lirik anlatımı ile güzel bir öykü; Plüton'a inen ilk gemi ve personeli var.

Plüton - Nikita Eisenhower Jones (Robert F. Young)
İlk öykünün aksine, maceralı bir öykü; yine de romantik bir yaklaşımı var. Uzaya çıkmaya karar veren ancak fiziksel özellikleri dolayısıyla Uzay Akademisi'ne kabul edilmeyen bir adamın hikayesi.

Kuyrukluyıldızlar - Kuyrukluyıldız, Kurgan ve Kapsül (Duncan Lunan)
Dünya'ya yaklaşan bir kuyrukluyıldızı gözlemek, iniş yapıp örnek toplamak için yola çıkan astronotlar ve kuyrukluyıldızda buldukları. Bu kitap için güzel bir kapanış.

Yazının başında iki öyküyü çok sevdim demiştim ama daha fazlasını çok sevmişim aslında. Maya Yayınları etiketli kitap, 1983 yılında basılmış. Bulursanız kaçırmayın. =)


#direnpluton
Bu arada, katılmak konusunda biraz çekingen davransam da, keyifli gözüken bir kitap okuma etkinliği var Pinuccia'nın blogunda. Bilgi ve katılım için buyurun: 2013 Yaz Okuma Etkinliği

10 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Bir sahafta denk gelirsem sana haber veririm =)

      Sil
  2. en sevdiğim kitaplardan biri.

    YanıtlaSil
  3. İlgimi çeken bir kitap yazısı oldu. Isaac Asmov'u seviyorum. Ama kitaplarını bulmak zor yeni baskılar yapılsa ne de hoş olur. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı kitaplarının yeni baskıları yapılacak diye duyduğumu hatırlıyorum. Ama bir yayınevi çıkıp doğru düzgün bir külliyat yayımlasa koşa koşa gider alırım =)

      Sil
  4. Birkaç ay önce sahafta rastlayıp almıştım, okuma fırsatım olmadı. Türkçe ne kitaplar basılmış ya, bunu görünce çok şaşırmıştım böyle bir şey mi var diye. İnceleme için teşekkür ederim, okuma listesinde önlere aldım bunu. :j

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle 80'lerde çok iyi bilimkurgu kitapları basılmış Türkiye'de, ilginç değil mi? =)

      Sil
    2. Kesinlikle ilginç. Bu dönemi etkileyen faktörler mi vardı, yoksa kendiliğinden mi böyle gelişti, bilmek ne güzel olurdu. Örneğin Türk sinemasında da sosyo-ekonomik ve siyasi etkiler sebebiyle her dönemin farklı bir akımı olmuş.

      Benim kendi tahminim, göreceli olarak çok yeni bir tür sayılmayan bilimkurgunun belli bir yeri ve alıcısı kitlesi vardı. Bu kadar çok yoğun adette yeni kitap da çıkmıyordu. Bu yüzden klasik bazı bilimkurgu kitaplarını basmak o dönemin yayınevleri için mantıklı bir uygulama olmuş olabilir.

      Sil