26 Mayıs 2013

Tayyare

 

Tayyare
Serdar Çekinmez
Yitik Ülke Yayınları
Nisan 2013 (1. basım)
221 sayfa

Serdar Çekinmez'in yazdığı, Yitik Ülke tarafından yayımlanan Tayyare, yayınevinin bana hediyesi. Normal koşullarda, bir kitapçıya girsem muhtemelen almayacağım bu kitabı çok severek okudum. Birkaç yıldır bilim kurgu dışında -bir de polisiye, bir de tanıdığım ve sevdiğim yazarlar- çok fazla kitap almıyorum; bu nedenle iyi kitapları kaçırdığımı düşünüyorum ara sıra, ama bütçemin bir sınırı var! Tayyare de, almayıp çok şey kaçıracağım kitaplardan biriymiş.

Kendi kendini yetiştirmiş ve çok yetenekli bir otomobil tamircisi olan Peyami'nin, 1929 yılında ABD'ye gitmesi ile başlıyor roman. Yaklaşan İkinci Dünya Savaşı, Amerikan rüyasının çöküşü ve Peyami'nin işsiz kalması, Türkiye'ye dönmeye çalışırken dolandırılması; Kostas ile tanışıp kendi uçaklarını yapmaya kalkışmaları ile sürüyor.

Çocukluğumdan beri ailemin yarısı ABD'de yaşadığından, kitabı okurken sıkça onları andım. Gurbetteki insanların birbirleri ile kenetlenmelerini, memleket özlemi ile bir araya gelmelerini çok güzel anlatmış Serdar Çekinmez. Tesadüflerin yol açtığı absürt olaylar, konuya ustaca eklenmiş kişisel dramlar... Mucit Peyami, gangster Peyami, kahraman Peyami... derken koca bir gurbet hikayesi. "Her hayat bir hatıraya sıkışıp kalmaz mı?" diyor sonunda Peyami.

Tayyare keyifle okunacak bir roman; Yitik Ülke ise takip edilecekler listeme girdi şimdiden!

6 yorum:

  1. "Normal koşullarda, bir kitapçıya girsem muhtemelen almayacağım bu kitabı çok severek okudum. Birkaç yıldır bilim kurgu dışında -bir de polisiye, bir de tanıdığım ve sevdiğim yazarlar- çok fazla kitap almıyorum; bu nedenle iyi kitapları kaçırdığımı düşünüyorum ara sıra, ama bütçemin bir sınırı var!" (Hıck!)

    Yorumun için teşekkürler :) Gerçekten sağlam bir yayınevi Yitik Ülke, ben de takip ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuyamadığım kitaplar için de ayrı üzülüyorum, galiba deliriyorum yavaş yavaş =)

      Sil
  2. Merhaba,

    twitterdaki paylasimdan fark ettim buradaki incelemeyi. Tesekkür ederim.

    www.tayyareroman.wordpress.com da romanin geçtigi yillar ve romandaki bazi sahnelerin alt yapisi mevcut. Ziyaret ederseniz, kitabi okuduktan sonra çok keyif alacaginizi düsünüyorum.
    Kitaptaki bazi sarkilari da https://www.facebook.com/tayyareroman dan paylasiyorum. Sizin de katilimizi bekleriz.

    Dostlukla kalin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek ki bugün çalışırken o şarkılar dinlenecek. Arayıp bulayım, dinleyeyim derken ne iyi oldu bu.

      Çok teşekkürler!

      Sil
  3. Tayyare benim de okunacak kitaplarımın arasında. Yorumunuz için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok keyifli kitap, şimdiden iyi okumalar dilerim =)

      Sil