12 Mayıs 2013

Sahaf Çıkartması

Bu aralar elime fazladan biraz para geçince, hafta sonu kendimi sahaflara attım. Önceliğim Doktor Kim kitapları bulmaktı ama sadece bir tane bulabildim. Daha güzeli, uzun zamandır aradığım iki kitabı, Son Tiryaki ve Paslanmaz Çelik Sıçan'ı buldum! Son iki günde topladığım kitapları (ve İstanbul'dan aldıklarımı) bir araya getirip boy boy fotoğraflarını çektim, tek tek sevdim, sıraladım, beğenmedim bir daha sıraladım; her birine hemen adımı yazdım. Çok eğlendim! Kitaplara gelince:

Isaac Asimov'dan altı kitap (bir de Asimov'un derlediği öykü kitabı) aldım: Evrenin Çanları, Hedef Beyin, İntikam Tanrıçası, Marslılar, Melezler Venüste, Kan Damarlarında Yolculuk ve Güneş Sistemi Öyküleri. Bir de Çelik Mağaralar ve Uğursuz Gezegen Galactica aldım ama bunlar bende zaten vardı; iki arkadaşıma hediye gidecekler.




Baskan Kurgu-Bilim Dizisi'nden iki tane Arthur C. Clarke kitabı aldım: Susuz Deniz ve Kara Güneş. Uzun zamandır Clarke okumuyorum, bunları okumak güzel olacak. ^.^~






Beş tane Robert Heinlein! Uzayda İlk Oyun, Yeni Dünyalara Doğru, Uzayda Kaybolanlar, Dünya Batıyor ve Merih'te Panik. Aslında altı tane, ama biri Metis serisinden olduğu için oraya ekledim.








Metis Bilimkurgu serisindeki eksiklerimi yavaş yavaş tamamlıyorum. Bu altı kitaptan beni en çok sevindirenler Müfit Özdeş'in Son Tiryaki'si ve Harry Harrison'ın Paslanmaz Çelik Sıçan'ı oldu; ikisini de uzun zamandır arıyordum. Bunlar dışında, Pısırıklar Çağı (Frederik Pohl), İkiz Yıldız (Robert Heinlein), Balıkçıl Gözü (Ursula K. LeGuin) ve Ergenlik Ayini (Alexei Panshin).





Metin Atak ismini daha önce duymamıştım; internette de pek bilgi bulamadım hakkında. Ama Atak Yayınevi'ni kurup kendine ait iki kitabı yayımlamış; hatta (kitaplarda belirtildiği üzere) Ankara'da bir de Science Fiction Fan Club kurmuş. Gezegenler Savaşıyor'u cumartesi, serinin ikinci kitabı olan Arena'yı ise bugün buldum; almadan edemedim. Daha ilginci ise, yine bugün aldığım Merih'te Panik kitabında şöyle bir not var:
"Canım Arkadaşım Cengiz Tan'a Sevgilerimle. Metin Atak (29.6.1976)"


Cep Kitapları serisinden iki bilim kurgu öykü derlemesi buldum, Dünyalıların Gelişi ve Geleceğin Toplumları. Asimov, Bradbury, Vonnegut, Silverberg... gibi okunması gereken yazarlar var.





Diğerleriyle birleştiremediğim kitaplar da bunlar. Bir Alfred Bester kitabı, 24. Yüzyılda Cinayet (orijinal adı Demolished Man olan ve daha sonra Yıkıma Giden Adam olarak çevrilen kitap.)
Ray Bradbury'den Papa ile Papağan.
Daha önce duymadığım bir yazar olan Jamil Nasır'dan Düşler Kulesi.
Bilimkurgu Öyküleri, 1998-2004 arasında TBD Bilişim Dergisi Bilimkurgu Öykü Yarışmalarında derece alan öykülerin toplandığı (çok merak ettiğim) bir kitap.




Çok aradım ama bu seriden yalnızca David Withaker'in yazdığı Doktor Kim ve Dalekler'i bulabildim. Yeni hedefim tüm seriyi tamamlamak...







Bilim kurgu dışındaki kitaplara gelince; bir adet Arsen Lüpen kitabı aldım. Böylece serinin birinci ve dördüncü kitaplarına sahip oldum, aradaki boşluğu -denk gelirse- tamamlamayı düşünüyorum.








Daha önemlisi, İdeal Kitaplık'ın Langelot serisinden (Teğmen X) dört tane kitap buldum ve aldım. Uzun dönemde tamamlamayı umduğum Langelot serisine bir anda bu kadar ekleme yapınca çok mutlu oldum!

Sonuç: Para bana hiç yaramıyor. Her seferinde "bir süre kitap almak yok" diyorum kendime ama sahafa girince asla irademe hakim olamıyorum. Çok mantıklı da bir savunmam var; bu kitapları bulduğumda almazsam bir daha bulma ihtimalim çok az. O yüzden almalıyım! Hayır, ben deli değilim!


Meraklısına not: Bu kitapların 4 tanesini İstanbul, Ortaköy'deki sahaflardan aldım. 15 tanesini Ankara, Kuğulu Pasajı'ndaki Devr-i Alem Sahaf'tan aldım -ki orası tam bir bilim kurgu, fantastik kurgu, çizgi roman cenneti!- Diğer kitapları ise yine Ankara'da, Adilhan Pasajı ve Zafer Çarşısı sahaflarından aldım.

16 yorum:

  1. Tek bir yorumum var: "Kıskandım" :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devr-i Alem'e mutlaka gitmelisin, başka da bir şey demiyorum ^.^

      Sil
  2. Devri Alem sadece bilim kurgu kitapları satmıyor değil mi?
    Oraya bende gitmeyi isterim. Size demiş olduğum yerlere gittiniz mi merak ettim? (Yargı Kitapevinin sahaflarına)
    Kitaplarınızı güle güle okuyunuz. Bende geçenlerde size bahsetmiş olduğum bol küpeli, yüzüklü çocuktan bayağı alışveriş yapmıştım. Benim bir tek lüksüm sınırsız kitap almak. Sizlerinde öyle olduğunuzu düşünüyorum. Ne yapalım bizimde kolikliğimiz kitap almak olsun =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok, sadece bilim kurgu satmiyor tabii :)
      Yargi'dan kitap almadim sanirim, baktim ama aradiklarimdan yoktu.

      Kesinlikle en cok para harcadigim sey kitap, baska da buyuk harcamam yok zaten. Olsun o kadar :)

      Sil
  3. "Şöyle bir bakayım" deyip girdiğim sahaflardan eli boş çıkamamam beni de mali krize sokuyor. Bu güzel yazınız, ben de özdeşlik yarattı. Diğer taraftan "kitaplar çok pahalı" diyenler için de güzel bir örenek oluşturuyor yazdıklarınız: Okur tek bir kitaba odaklanıp onu bulmaya çabalarsa elbet pahalıya malolacaktır. İyi okur iyi kitabın kölesi deil avcısıdır bana göre. Sahaflar kitap kaynıyor.
    Daha dün Ray Bradbury'nin Son Yaya'sını ve Borges'in Alçaklığın Evrensel Tarihi'ni 3tl'ye aldım. Çok konuştum. Yazdıklarınız ortak bir hissiyat doğurdu, mazur görün.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle, kitap avlıyorum her çıktığımda. Böylece, aylar boyu beklediğim/aradığım kitapları da çok ucuza alabiliyorum. =)

      Sil
  4. İnsanlara kötü örnek oluyorsun Settie. Niye kanımıza giriyorsun? Evet, bunu neden yapıyorsun? :))

    Yeni kitapların hayırlı olsun. On yüz bin milyon tane kitabın olsun. Hatta okuyamayacağın kadar kitabın olsun. Bir kitapseverin bedduası da böyle olmalı, değil mi? :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle kötü örnek oluyorsam ne iyi, devam edeyim =))

      Okuyamayacağım kadar kitabım olsun, sonra onları okuyacak zamanım ve huzurum olsun. Senin için de aynısı olsun! =)

      Sil
  5. Pazarlık yaptığınız veya kendi kitaplarınızı sattığınız/verdiğiniz oluyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıllardır kitap vermiyorum, daha önce özellikle çocuk kitaplarımı dağıtmıştım bir yerlere ama artık kütüphanemi kurmaya çalışıyorum.

      Pazarlığa gelince, kitabın fiyatı 5-10 lira ise zaten utanıyorum pazarlık yapmaya; bir sahaftan 10 tane kitap alınca da genellikle biraz daha uygun bir fiyata düşürüyorlar, küsürleri atıyorlar. O yüzden pazarlık da yapmıyorum genelde =)

      Sil
  6. Güle güle oku, hemen yorumla, bizleri de mahrum bırakma :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de hemen okumayı umuyorum, bakalım =)

      Sil
  7. maaşaAllah diyorum , silip süpürmüşsün, keyifle oku...

    YanıtlaSil
  8. Doktor Kim satılık mı acaba?

    YanıtlaSil