21 Mayıs 2013

Kırmızı Papağan


Kırmızı Papağan - Arara Vermelha
José Mauro de Vasconcelos
Çeviren: Şehsuvar Adil
Can Yayınları
Aralık 2000 (4. basım)
278 sayfa

Mayıs ayının yazarı, oy çokluğuyla José Mauro de Vasconcelos seçilmişti. Yazarın Kırmızı Papağan kitabını sevgili Pınar bana hediye etti; ben de hemen okudum!

Ailesinde Kızılderili kanı olan Vasconcelos, bu kitabı yazmak için uzun süre Kızılderililerin yanında yaşamış ve kitabıyla Kızılderililerin yaşamlarını, sorunlarını anlatmış.

Yarı beyaz, yarı Kızılderili olan Kanau'yu tanıyoruz ilk önce, annesinin köyüne geri dönüyor. Kanau ile birlikte köyünü, arkadaşlarını, Kızılderili Koruma Örgütü'nü ve Kızılderili geleneklerini, batıl inançlarını, yaşamlarını öğreniyoruz. Kızılderili kökleri ile, özendiği "beyaz" yaşamın arasında sıkışıp kalan Kanau beyazların arasında -kentte- yaşamaya özenirken Kızılderili sayılıyor; fakat köyüne döndüğünde kendini oraya ait hissedemiyor. Beyazların arasında yaşamak için zengin olması gerektiğini düşünen, ancak parası olursa bir beyaz olarak kabul edileceğini düşünen Kanau, hiçbir Kızılderili'nin zengin olmadığı toplumunda zengin bir adam olmaya çalışıyor. Her koşulda yanında olan sadık dostu Iroa ile birlikte, sonunda çok zengin olacağını umduğu planını uygulamaya karar veriyor.

Şeker Portakalı'nı yıllar önce okumuştum; çok sevdiğimi hatırlıyorum ama konuyu neredeyse hiç hatırlamıyorum. Kırmızı Papağan'ı sevdim; uzun zamandır okumadığım bir tür olduğu için biraz zorlandım ama Kızılderililer'i, bambaşka bir coğrafyayı, insanların hayatta kalma savaşını ve "daha çok para, daha iyi bir yaşam" için gözüdönmüşlüğün nelere sebep olabileceğini çok açık, çok yalın anlatmış Vasconcelos.

Yazar Ayları'nın mayıs katılımcıları için tıklayınız.

1 yorum: