10 Mart 2013

Üveyanneye Övgü




Üveyanneye Övgü - Elogio de la Madrastra
Mario Vargas Llosa
Çeviren: Celâl Üster
Can Yayınları
1992
128 sayfa

Mart ayının yazarı Mario Vargas Llosa olarak belirlenmişti, ben de Çağlar Kitabevi'ne uğrayıp, bulduğum iki kitabını da aldım. Biri, Yeşil Ev, bol ödüllü bir roman; fakat gözüm korktu, henüz okumadım. Diğer kitabıysa Üveyanneye Övgü, 128 sayfalık kısa bir roman.

Arka kapakta yazılı olduğu üzere, "gerçeklik ile fanteziler arasında gidip gelen bir erotizm klasiği" Üveyanneye Övgü. Çok uzun süredir belli türlerde kitaplar okuduğum için olabilir, ya da bu türe çok uzak kaldığım için, "neden" sorusuna cevap veremedim bu kitabı okurken. Kitabın altmetnini okuyamadım. Yazarın anlatımını sevdim aslında, Yeşil Ev'i daha çok beğenecegimi düşünüyorum. Fakat Üveyanneye Övgü'deki pedofili ögeleri, erotizmin genelgeçer kabulü dışındaki içerik bana sürekli bir rahatsızlık hissi yaşattı.

Kitapta rönesanstan postmoderne varan çeşitli akımlardan seçilmiş resimler var; ve bu tablolar için yazılmış kısacık bölümler. İste bu bölümleri, resim betimlemelerini çok sevdim. Yazarın anlatımını, betimlemelerini beğenmişken, kitabın kötü olduğunu söylemeye yüzüm yok fakat pek bana göre bir kitap değilmiş. Bakalım Yeşil Ev'i beğenecek miyim?

Ek: Bu ay Mario Vargas Llosa okuyan diğer bloggerlar ve değerlendirmeleri için Pınar'ın yazısını takip edebilirsiniz.

2 yorum:

  1. Bende dün bu kitabı okumaya çalıştım:((((Hiç beğenmedim. Adamın iğrenç ayinleri beni çok baydı. Kitabı atlaya atlaya sonlandırdım. Bir daha bu yazardan kitap alır mıyım bilemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaptaki öyküyü ben de sevmedim ama yazarın dili, özellikle tablo anlatımları güzeldi. Zaten bir kitabını daha aldım, onu da okurum diye düşünüyorum. =)

      Sil