26 Ocak 2013

Doktor Kim ve Gizli Silah


Doktor Kim ve Gizli Silah - Doctor Who and the Doomsday Weapon
Malcolm Hulke
Çeviren: Reha Pınar
Remzi Kitabevi
Haziran 1975
191 sayfa

Bu kitabı sevgili Faruk Bey'in sahafında görür görmez üzerine atlamam, çok normal ve beklendik bir davranıştı. Bence gayet minimum tepki verdim üstelik.

Yeni sezonlarını (yani 2005 ve sonrasını) bir kez izlemekle yetinemediğim, her türlü ıvır zıvırını -TARDIS şeklinde kupa, defter, masa, buzdolabı, kitaplık, sonik tornavida, bir Weeping Angel, birkaç Dalek, hatta gaz maskesi- eve doldurmak istediğim, kimi bölümlerini (Vincent and the Doctor başta olmak üzere) ezberleyecek kadar izlediğim dizinin kitabını bulunca "hii aayyyyyyy" dedim, kitabı elimden bırakamadım.

Öhm... Kitaba dönüyorum. Kitabın yazarı Malcolm Hulke elbette İngiliz. İngilizlerin bilimkurgu yazınındaki başarısını bir kez daha kanıtlıyor. Hulke bir televizyon yazarı, Doctor Who'nun orijinal serisinin birçok bölümünde ve birçok bilimkurgu dizisinde imzası var ve yedi novelisation (romanlaştırma?) yazmış. Gizli Silah bu romanlardan ikincisi, ve elbette ilk hedefim, diğer altısını tamamlamak olacak.)

Bu kitapta önce Zaman Lordları hakkında bilgi ediniyoruz. Sonra Dünya'ya dönüp Doktor'u buluyoruz. Gönülsüz companion Jo ile birlikte TARDIS'e atladıktan sonra yabancı bir gezegende, uzak gelecekte yaşanan macerayı okuyoruz. Kitabın kurgusu, dizide hâlâ kullanılan kurgudan farklı değil. Doktor ve yancısı, bulundukları mekanda ve zamanda iyiler ile kötülerin arasına girip doğru olanı yapmaya çalışıyorlar. Doktor mümkün olduğunca şiddetten uzak kalıyor, her zaman etik ve mantık tarafında yer alıyor. Tek bölümlük (belki iki bölüm...) senaryoyu romana çevirmişler, bence çok da güzel olmuş. Üstelik en sevdiğiniz doktorun tavırlarını hayalinizde canlandırarak okuyabiliyorsunuz kitabı. (Selin'in en sevdiği doktor tartışmasız David Tennant; ben Tennant'ı çok sevsem de, ilk doktorum Christopher Eccleston'u gözardı edemiyorum.)

Bu da, bir gün benzerine sahip olacağım 
TARDIS kılıklı buzdolabı.

6 yorum:

  1. Benim gibi DW hayranını mimledim :D

    http://gokkusagindakisonrenk.blogspot.com/2013/01/liebster-blog-awards.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eyvahlar olsun, zormuş =)) bir-iki saat ayırabildiğim an tamamlayacağım.

      Sil
  2. Doktor Who'ya nedense bir önyargım var bir türlü kıramadığım. Kitabına da, dizisine de, soundtrackine bile.

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar.. Mimlendiniz ! İyi eğlenceler :)
    http://all-about-books-n-books.blogspot.com/

    YanıtlaSil