3 Aralık 2012

Ankara Kitap 2012


Congresium'da düzenlenen fuara gidip, etrafı gözleyip, fikirlerimi yazacaktım ben aslında. Çok bilinçli ve görev aşkıyla donanmış bir blogger olarak, bol bol gözlem yapmam gerekiyordu. Fakat deliler gibi kitap almaya başlayınca, çevreme pek bakamadım. Olabildiğince yazacağım...

Fuarın açılış gününde, öğleden sonra gittim, cumartesi olmasına rağmen çok kalabalık değildi. Sanırım bütün standları gezdim, sahaflarda epey vakit geçirdim. 21+6 kitap ile (aslında toplamda 22 cilt vardı elimde ama, biri tek cilt Yerdeniz serisi) çıktım fuardan. Congresium'un küçük kafesinde, sevgili Pinuccia ve arkadaşı Leslie ile buluştuk, Reşat Nuri okumadığı için Pinuccia'yı ayıplarken (eheh) Leslie'nin üç dilde Çehov okumasına hayran kaldım. Kitap fuarında oturup başka şeylerden bahsedecek değiliz ya, bol bol kitap sohbeti yaptık! Sahafların olduğu bölüme benden önce ulaşan Pinuccia bütün Asimov kitaplarını topladığından, bana kıyamadı ve Güneşin Tanrıları'nı hediye etti. Tekrar teşekkürler! Böylece, fuarın ilk günü yüklendiğim 23 kitap ile -epey zorlanarak- döndüm eve. Sol kolum hâlâ ağrıyor.

Fuarın ikinci gününde, çok istediğim bir kitaba rastlamadığım sürece kitap almama kararı ile tekrar oradaydım; bir arkadaşıma eşlik etmek üzere. Kitap almamaya karar verdiğim için, sadece 6 kitap aldım. Fakat İlyada ve Odysseia'nın Azra Erhat çevirilerini buldum ve almak zorundaydım!

 Aklımda kalanlar:

- Metis Yayınları'nın kitaplarını satan stand ile 6 45 ve *Sel standına özellikle bayıldım, 6 45'ten çok keyifli de bir fotoğraf aldım. Bir de bana Zamyatin'in kitabını hediye ettiler, güzel fotoğrafları ve hoş sohbetleri ile favori standım oldular! Ayrıca, Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi'nin yeni basımının 2013'te geleceğini müjdelediler. Metis'in bilimkurgu serisini tekrar yayımlamaya niyeti olmadığını ise üzülerek öğrendim.


- Aziz Nesin kitaplarıyla dolu bir standda Ahmet Nesin'i buldum, kitabımı da imzalattım!

- NTV Yayınları'nın standında çok çeşitli kitaplar ve güleryüzlü insanlar var. Buradaki Espas Yayınları kitaplarında gözüm ve aklım kaldı; hepsini alamayacağımdan hevesimi ilerleyen zamanlara sakladım.


- Kafdav Yayınları oradaydı, Kuzey Kafkas köklerime ihanet etmeyeyim dedim, uğradım. Sohbet ettik, bir tane de kitap aldım.

 
- İstanbul ve Ankara'dan sahaflar var fakat kitap az, aradıklarımı pek bulamadım. İstanbul sahafları, oradaki fuardan yeni çıkmışlar ve bütün kitapları tüketmişler. Ankara sahafları ise bütün dükkanı taşımaya gerek duymamışlar. Ben de hepsinden kartvizit topladım, fuardan sonra gitmek üzere. Ankara'nın en çok bilimkurgu kitabı olan sahafını da buldum sanırım, buradaki yeni favori mekanım olabilir orası.


- Fuarın giriş ücreti 5 tl, öğrenci ve öğretmenlere ücretsiz. Katılımcılar fuarın ücretsiz olması taleplerini iletmişler, organizatör firma reddetmiş. Standları açmayıp, taleplerini tekrar edeceklerini duydum (içeride bir bilgi kaynağım var!) Ofise tıkılıp kaldığım için bugün fuara gidemiyorum ve sonuç alabildiler mi, fuar girişi ücretsiz oldu mu bilmiyorum.

Sonuç: İflas etmek üzereyim, ama fuarı sevdim! Görmediğim diğer Ankara kitap fuarından çok daha başarılı olduğunu da Pinuccia'dan duydum. Hazırladığım 70 kitaplık listenin çok az bir kısmını alabildim. Fuarın devamının daha güzel, daha büyük olmasını ve bol bol bilimkurgu kitabı içermesini umuyorum. (6 45 standındaki sevgili arkadaşlar, Ankara bitti demeyin, yine gelin!)

Fuar 9 Aralık'a kadar açık. Gidin, görün!


Yosun'a söz verdiğim üzere, aldığım kitapların listesi (yazar adına göre sıralı)

- Yaz Babam Yaz - Ahmet Nesin (Karşın Yayınları)
- Namus Gazı - Aziz Nesin (Bilgi Yayınevi)
- Teşkilat - C.M. Kornbluth (Metis Bilimkurgu)
- Kozmos, Evrenin ve Yaşamın Sırları - Carl Sagan (Altın Kitaplar)
- Fotoğrafçı Olmak, Pratik Bir Rehber - David Hurn, Bill Jay (Espas Yayınları)
- Yuvaya Dönüş Lassie - Eric Knight (İyigün Yayınları)
- Belirsizlik Rayları - G. J. Arnaud (Sarmal Yayınevi)
- İlyada - Homeros (Sander Yayınları)
- Odysseia - Homeros (Sander Yayınları)
- Ben, 007 (James Bond) - Ian Fleming (Başak Yayınevi)
- Güneşin Tanrıları - Isaac Asimov (Altın Kitaplar)
- Ozan Beedle'ın Hikayeleri - J.K. Rowling (Yapı Kredi Yayınları)
- Yıldızlar Korsanı - Jack London (K Yayınları)
- Kaptan Grant'ın Çocukları - Jules Verne (İnkılap ve Aka)
- Cihan Hakimi -Jules Verne (İnkılap ve Aka)
- Yeşil Şua - Jules Verne (İnkılap ve Aka)
- Buzlar Arasında Bir Kış - Jules Verne (İzdüşüm)
- Balkar Şiiri Antolojisi - Kanşaubiy Miziev (Broy Yayınevi)
- Şaweç'as'ın Anlattıkları - Lhewsten Yusıf (Adige Yayınları)
- İki Beyinli Adam - Michael Crichton (Uycan Yayınları)
- İnsanlar Neden Saçma Şeylere İnanır - Michael Shermer (Altın Bilek Yayınları)
- Evrim ve Yaratılışçılık - Michael Shermer (Altın Bilek Yayınları)
- "Aksın Gözyaşlarım" Dedi Polis - Philip K. Dick (6 45)
- Tam Benim Tipim - Simon Garfield (Domingo)
- İstiridye Çocuğun Hüzünlü Ölümü - Tim Burton (6 45)
- Yerdeniz (6 kitap tek cilt) - Ursula K. Le Guin (Metis Yayınları)
- Masalın Biçimbilimi - Vladimir Propp (İş Bankası Yayınları)
- Stalin'e Mektuplar - Yevgeni Zamyatin, Mihail Bulgakov (İletişim Yayınları)
- Herkül'ün Öyküsü (Dilek Yayınevi)

10 yorum:

  1. Bu güzel listeyi sunduğun için teşekkürler :) Bir de, sahafına yancı olsam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fuar bitince koşa koşa gidicem sahafıma, arayıp bulamadığın kitapları sormaya gönüllüyüm her zaman =)

      Sil
  2. Biz de seninle tanıştığımıza çok memnun olduk. Çalıkuşu'nu söz 2013'te okuyacağım. Çok utandım vallahi. Sen benden önce sahaflarda avlanmaya çıkarsın tahminim ama 15 Aralık'ta buluşabilirsek Tunalı'dakine gideriz di miii? Bir de Cumartesi kısıtlı zamanda görüştük. Tunalı tarafına gidersek - halen keşfetmediysen - Sardunya Cafe'de de yemek yeriz veya bir şeyler içeriz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sender once cikacagimi pek sanmiyorum. Bu haftasonu fuar hala acik olacak zaten, 15'inde beraber gideriz. Sevdim senin yaptigin programi :)

      Sil
    2. O sahafçın hala duruyor mu? ^_^

      Bende bilimkurgu okuyucusuyum, bulamadığım ve okumak istediğim bazı kitaplar var. Önümüzde ki ay ankaraya geleceğim. Belki senin önerebileceğin kitapçılarda şansım yaver gidebilir =^.^=

      SC

      Sil
    3. SC, bolca bilim kurgu bulunan sahafı tarif edeyim: Tunalı Hilmi üzerindeki Kuğulu Pasajı'nda, girişten bir kat aşağıda. Pasajda başka sahaf yok zaten bildiğim kadarıyla, kolay bulursunuz.

      Sil
  3. Ben nedense hiç memnun kalmadım. Sanki çok az yayıncı vardı, dernek ve test kitabı standı fazlaydı. O 5 tl'de çok dokundu :s

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayni elestiriyi biz de yaptik, cok az yayinevi vardi. Ders kitabi standlarinin acigindan dolastim, uzak durdum ;)
      Giris ucretine gelince, kesinlikle hos degil. Fuara katilan yayinevleri de bunu istememis, sonucun ne oldugunu hala bilmiyorum.

      Sil
  4. 6.45 çalışanlarının fotoğrafına bayıldım! İstanbul standında çalışan arkadaşlar hiç de öyle hoşsohbet değillerdi, niyeyse her sene asabi insanlar oluyorlar.

    Yerdeniz serisi, Ozan Beedle, İlyada, Odysseia, Philip K. Dick ve Burton kitaplarına gıpta etmemem mümkün değil! İyi okumalar dilerim şimdiden =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gıpta ettiğiniz bütün kitaplar, kolay bulunabilenler neyse ki =) iyi okumalar!

      Sil