21 Kasım 2012

İyi Güzel Muhteşem Yarın


İyi Güzel Muhteşem Yarın - The Great Big Beautiful Tomorrow
Cory Doctorow
Çeviren: Algan Sezgintüredi
Versus Kitap
Ağustos 2012 (1. basım)
163 sayfa

Bilimkurgu yazarı, gazeteci, aktivist ve blogger Cory Doctorow'un kitabını okumak biraz değişik bir deneyim oldu benim için. En çok okuduğum bilimkurgu yazarlarının artık hayatta olmadığını düşününce, Doctorow'u twitter'da takip ediyor olmam (@doctorow) tuhaf geliyor biraz.

Yazarın teknolojiyle ilgili fikirlerini çok sevdim. Uzak bir gelecekte geçen romanında, neyin ne olduğunu anlamak bazen zor olsa da sonunda her şeyi çözdüm. Bu arada, kitabın son bölümünü iki kez okumam gerekti, toplu taşımada kitap okuyunca odaklanmak çok zor olabiliyor.

Trans-insan Jimmy, babasının genetik çalışmaları dolayısıyla ölümsüz, yaşlanması çok çok çok yavaş ilerlediği için uzuuun bir ergenliğe mahkum ve ölümlü bir kıza, Lacey'e aşık. Jimmy'nin hikayesini okuyoruz romanda, uzun ve çalkantılı ergenliğini, ölümsüzlüğüne "tedavi" bulma çabasını, verdiği savaşın sonucunu. Konu keyifli, üzerinde düşünmeye değer ve akıcı. Benim için ilginç olan bir nokta da romanın finali. Doctor Who sevenler için tanıdık gelecek bir tema var finalde. Okurken "ben buna benzer bir şey hatırlıyorum" dedikten sonra, fark ettim ki Doctor Who'nun dördüncü sezonunda (hatta bölüm 8 ve 9'da) işlenen fikre çok benziyor.

Kitapta ayrıca yazarın 2010 tarihli bir konuşmasının metni ve yazarla yapılan bir röportaj var. Konuşma metni; yayıncılık, telif hakları ve internet sansürü üzerine. Burada verdiği bir örnek var ki, bayıldım:
"Mesela milyara yakın dosya barındıran (ki bunların ancak yüzde beşi telif ihlali yapmaktadır) ve bugüne kadar hayal dahi edilememiş büyüklükte bir eser külliyatını bir araya getiren YouTube'u ele alalım: Kapatılmalı mıdır? Bunu önermek, dünyanın en büyük, en muazzam kütüphanesini barındıran kentini, sırf etrafına kurulu kaçak DVD gecekonduları yüzünden dümdüz etmeyi önermekten farksızdır."

2 yorum: