28 Ekim 2012

Bayramlık Kitaplar


Uzuuun bir aradan sonra bugün Aşiyan Sahaf'a uğrayabildim, üç torba kitapla çıktım! Yukarıda gördüğünüz kitapların büyük kısmını benim için ayrılmış bir yığın halinde görünce mutluluktan havalara uçtum. Bu kadar mutlu olmuşken, izninizle bu kitaplardan birazcık bahsetmek istiyorum.

Beş tane Asimov kitabı aldım; İmparatorluk, yine Altın Kitaplar'ın farklı isimle yayımladığı Vakıf serisinden, ama ilk baskı olduğunu da görünce (1983) aldım; Bilinmeyen Tehlike ile Yeryüzünün ve Evrenin Keşfi, Asimov'un makale derlemelerinden; Galaksi Şeytanları ve Dünya Hepimize Yeter ise, bilimkurgu öyküleri. (Galaksi Şeytanları, benden önce İbrahim Kodal'a aitmiş. Herkes kitaplarına isim yazsa da, sahaftan aldığım bütün kitaplarda bir isim görsem ne güzel olurmuş aslında!)

Asker Kaçağı bir bilimkurgu öykü derlemesi. Korkunun Bütün Sesleri ile birlikte, bilimkurgu rafına eklenmesi gereken kitaplardan. Korkunun Bütün Sesleri'ni uzun süre önce alıp Asker Kaçağı'nı sonraya bırakmıştım, tamamlamış oldum.

Dracula'yı okumam gerekiyordu, son yıllarda pek popüler olan vampirlerin edebî temelini öğrenmek için. Rafta görünce, tabii ki almam gerekiyordu!

Edgar Allan Poe'yu bir süredir epey merak ediyorum, artık okumam gerektiğine karar verdim; özellikle Ray Bradbury'nin Poe sevgisi dolayısıyla. Seçme Hikayeler kitabı Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları'ndan çıkmış, 1985 yılında. Kapakta '97 Eylülü, Faruk'tan diye bir not var ama kime hediye edildiği belli değil.

Son olarak, kitapların arasında görünce minik bir çığlık attığım Doctor Who kitabı, Doktor Kim ve Gizli Silah var. Çeviriyi ve anlatımı beğenirsem serinin diğer kitaplarını da bulmam gerekecek tabii! Bir de, internette şöyle bir bakınayım dedim, 8 liraya aldığım kitabı 40 sterline (yaklaşık 115 TL) satan bir site buldum. Burada.



Şu gördüğünüz mükemmel kapaklı kitabı ise Faruk Bey ödünç verdi, okuyup iade etmek üzere. 1930 yılında basılmış olan Kalpazan "Türkiye Şarlok Holmesi Salih Münür Beyin hatıratı" imiş. Bu kitabın içinde de minik bir not var: 13 Aralık 1985 ht Mustafa'dan.

İnternette kitap hakkında bilgi bulamadım, fakat ayrıca bir yazarı olmadığına göre, Salih Münür Bey'in gerçek hikayesi olduğunu umuyorum.

İncecik bir kitap, 77 sayfa ve büyük puntolarla yazılmış fakat öyle ağdalı bir dili var ki, okuma hızımı epeyce düşürüyor. Buyrun, kitabın ilk üç cümlesi:
Polis mesleğine, zabıta vukuatına, cinaî ve esrarengiz vak'a ve hadiselerin iç yüzünü öğrenmeğe küçüktenberi mukavemet edilmez bir meyil ve muhabberim vardı. Her zaman gazetelerde okuduğu veya öteden beriden işittiğim faili meçhul bir vak'a; bende perdeler altında saklanan esrarı çözmek, bulmak emelini uyandırırdı. Bu mukavemet edilmez emel ve arzuların tesiriledir ki: 310 tarihinde o vakıt zabtiye nazırı olan Nazım Paşaya intisap ederek bil'fiil ifayı hizmete başladım.
İyi okumalar, iyi bayramlar!

6 yorum:

  1. "Kul euzu birabbil felak, ve min şerril ma halak ve min şerril gasikin iza vekab değil mi tabib Watson?"

    Alex

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hah ben de onu dedim zaten, kitabı görür görmez aynen bu cümle geçti aklımdan.

      Sil
  2. O nasıl bir cümledir öyle :)) İyi okumalar. Asimovları siz okudukça benimde okuyasım geliyor :D

    YanıtlaSil
  3. Doctor Who'yu görünce minik, tamam kocaman bir çığlık attım! Onun kitaplarını hiç bir yerde bulamıyorum, bir Whovian olarak ne kadar kıskandım anlatamam -.- Asimov kitapları çok güzel, iyi okumalar D:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu kitabı alıp, "başka gelirse istiyorum" dedim zaten sahafıma =)
      gittigidiyor'da bulunuyor ama sağlam durumda mıdır kitaplar, onu bilemiyorum.

      Sil