15 Mart 2012

Uçan Spagetti Canavarının Kutsal Kitabı


Uçan Spagetti Canavarının Kutsal Kitabı - The Gospel of the Flying Spaghetti Monster
Bobby Henderson
Çevirenler: Umut Ulus, Uğraş Turan Önder
Altıkırkbeş Yayın
Ağustos 2010 (1. basım)
208 sayfa

Bu kitabı tanıtmak beni bir FSM misyoneri yapar mı bilmiyorum, fakat şunu söylemeliyim: İnancınız kuvvetliyse bu kitabı rahatsız edici bulabilirsiniz. Bana sorarsanız, arasıra rahatsız olmak iyidir, düşünmeye yönlendirebilir kişiyi. Fakat siz bilirsiniz...

Uçan Spagetti Canavarı (yani Flying Spaghetti Monster, kısaca FSM) epey takipçisi olan bir dinin tanrısı. Makarna ve köfteden oluşan bu tanrının iyi bir espri anlayışı var, cennetinde ise striptizci fabrikası ve bira püskürten dev bir yanardağ varmış; ben yazarın (Bobby Henderson) yalancısıyım!
Bu kutsal kitap, FSM'in var olduğunu kanıtlama çabasında. Bu arada diğer dinlerin, ateizmin ve bilimin hangi konularda hata yaptıklarını da anlatıyor. Örneğin, karanlık çağda cadılar toplanıp yakılmasaydı şu an ortalıkta birsürü cadı olurdu diyor. Bilimadamlarının hesap makineleri cadılara karşı işe yaramazmış! Evrim teorisi hatalı, akıllı tasarım hakkındaki bilgi ise eksikmiş, çünkü dünyayı makarnâvi uzantıları ile FSM yaratmış. FSM'in gerçekliğini matematiksel ispat yoluyla da kanıtlayabiliyor yazar. Çeşitli alanlardan bilimadamlarının yazdığı makaleler, uygarlık tarihinde FSM'in yeri, risaleler... Herhangi bir dini kanıtlamaya çalışan bir kitapta ne ararsanız, hepsi var.

Kitap o kadar ciddi bir dille yazılmış ki, olduğundan daha eğlenceli bir esere dönüşmüş. Evren hızla genişliyorsa, nasıl olup da hala park yeri bulamadığımızı sorguluyor; korsanlar yok olduğu için küresel ısınmanın hızlandığını (olabildiğinde mantıklı bir biçimde) açıklıyor. Yazarın 'din savaşları' tanımına ise gerçekten bayıldım: "Kimin görünmez arkadaşı daha iyi diye insan öldürmek."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder