3 Mart 2012

Mesaj

  

Mesaj - Contact
Carl Sagan
Çeviren: Mehmet Harmancı
İnkılâp Kitabevi
1987 
499 sayfa

Kitapseverler genellikle uyarlama filmleri beğenmezler. Tolkien okurları, Yüzüklerin Efendisi serisini yerden yere vurmuştu; Harry Potter sever olarak, ben filmlerinden nefret etmiştim. Örnekleri çoğaltabiliriz... Carl Sagan'ın Mesaj'ını okumadan aylar önce, uyarlama filmini izlemiş bulundum. Kötü bir film olduğunu söyleyemem, ayıp olur! Fakat çok güzel bir romanın yüzeysel bir özeti dersem de abartmış olmam sanırım.

Bir bilimadamı olarak, Carl Sagan gökbilimden yer yer teolojiye kadar giden alanlarda bilgiler veren, aynı zamanda da çok keyifle okunan bir roman yazmış. Zeki ve meraklı bir kadın olan Eleanor Arroway'in çocukluğuna kısaca göz attıktan sonra, kendisini akademi ve bilim çevresine kabul ettirme çabasını, ailesiyle olan ilişkisini izliyoruz. Uzaydan gelen radyo dalgalarını izlediği tesiste, bilinçli birilerinin gönderdiği bir mesajla karşılaşınca -doğal olarak- hayatı değişiyor. Ellie'nin mesajı çözme çabası ile birlikte; evrende yalnız olmadığımız fark edilince değişen insanları, politikayı ve dünyayı görüyoruz.

Biliminsanları mesajın içeriğini çözmeye çalışırken; kıyamet günü senaryoları, kurtarıcı hikayeleri, mesih beklentisi... her kesimden farklı yorumlar geliyor, politikacılar çatışıyor; silah sanayii yeni kâr alanları beklentisine giriyor. Yani, bir gün gerçekten dış uzaydan bir mesaj alırsak ve bu mesaj kamuya açıklanırsa olmasını bekleyeceğimiz her şey gerçekleşiyor romanda.

En kısa zamanda Cosmos'u da bulmam gerekiyor şimdi. Carl Sagan okumanızı öneririm =)

3 yorum:

  1. :) Cosmos'u bulduğunda haber ver :)))
    Keyifli okumalar.. :)

    YanıtlaSil
  2. Bu kitap ile ilgili bir blog yayını yapacağım bu ara. Kim, ne yazmış diye bakmadan önce bizim kız yasmış mı bir bakayım dedim. Okumuş da yazmış tabii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunu merakla bekliyorum, ben çok severim bu kitabı ^.^

      Sil