5 Mart 2012

Dünyalı İstilacılar (Baskan #9)


Dünyalı İstilacılar - Invaders from Earth
Robert Silverberg
Çeviren: İlker Tuğal
Baskan Yayınları
Kurgu Bilim Dizisi 9
1983 
163 sayfa

Baskan yayınlarının 1983'te yayımladığı Dünyalı İstilacılar'i kuzenim babasına hediye almış, yıllar sonra da yeğenim dedesinden alıp Eskişehir'e getirmiş kitabı. Bulduğum yerde kaçırmadığım Baskan bilimkurguyu görünce hiç utanmadan "bu kitabı bana hediye etsenizeee" diyerek kitaba el koydum.

Robert Silverberg'ün yazdığı roman, bir halkla ilişkiler uzmanı olan Ted Kennedy'nin gördüğü huzursuz edici bir rüyayla başlıyor. Henüz rüyanın etkisinden kurtulamamışken, çalıştığı şirkete gittiğinde, yeni müşterileri için gerçekleştirmeleri beklenen kampanya hakkında bilgilendiriliyor.
Dev gezegen Jüpiter'in gezegen boyundaki uydusu Ganymede'de akıllı yaşam olduğu öğrenilmiş, aynı zamanda Dünya'da az bulunan maden ve mineraller de bulunmuş. Bu madenlere el koymak isteyen şirketin temsilcisi olarak, Ted Kennedy'nin görevi, Ganymede halkının tehlikeli olduğu ve onlara karşı koymanın gerektiği fikrini yaymak.

Yaptıklarının yanlış olduğunu söyleyen iç sesini kolayca susturan Ted başarılı bir kampanya yürütürken, şirketin kararıyla 3 haftalık bir Ganymede ziyaretine gidiyor. Uydunun yerel halkını görüp dillerini öğrendikten sonra;  Ted'in fikri değişiyor ve o zamana kadar neden olduğu zararı telafi etmek için zorlu bir çaba içine giriyor.

Büyük şirketlerin kendi amaçları doğrultusunda nasıl yönlendirmeler yapabildiğini kısacık romanında çok güzel anlatmış Silverberg. Bir çırpıda okunası bir roman olmuş!

1 yorum:

  1. Eşim sıkı takipçisidir Baskan yayınlarınınn, :)) Ona göstermeliyim eklediğiniz bu sayfayı.
    İyi haftalar. :)

    YanıtlaSil