29 Mart 2011

Jules Verne



(Bu yazıyı yazalı iki haftadan fazla oldu sanırım. Blogspot'un sansürlenmesi falan derken, buraya eklemeyi erteledim durdum.) 

Birkaç gün önce -kim bilir kaçıncı kez- "Denizler Altında 20000 Fersah"ı okudum. Size de o kitaptan bahsedecektim ama hemen arkasından "Arzın Merkezine Seyahat"i okudum. O da bitince "Seksen Günde Devr-i Alem"i okudum. Bir çeşit hattrick yaptım yani... Bu yüzden de tek tek kitaplarını anlatmak yerine Jules Verne'den bahsetmeye karar verdim.

Ekşi Sözlük'te, Wikipedia'da, nostalji yapmak isterseniz Ana Brittanica'da bulabileceğiniz bilgileri geçelim, bildiğim Jules Verne'den bahsedeyim ben:

Kitapları deli gibi seven bir çocuk olarak, ilkokulda tanıştım Jules Verne'le. (Evet, o zamanlar ilkokul ve ortaokul vardı.) Okuduğum ilk kitabının hangisi olduğunu hatırlamıyorum, ama okurken sıkılıp yarım bıraktığım tek kitabı Denizler Altında 20000 Fersah oldu.Neyse ki, kafam biraz çalışıyormuş; "bu adamın diğer kitaplarını sevdiğime göre bu da güzel olmalı" dedim ve bir kez daha denedim aynı kitabı okumayı. Sonra, defalarca tekrar okudum.

1900'lerin başında doğan Jules Verne, kendi döneminden onlarca yıl sonra ulaşılacak teknolojileri hayal eden, zamanının çok ötesinde bir adam. Ne bileyim, Aya Seyahat'i ilk kez okuyan bir liseli "Ee... Aya zaten gittiler, çok saçma lan!" diyebilir. 1900'ler diyorum, aloo! Şimdi bir de şunu merak ettim ben, acaba aya yapılan ilk seyahati görebildi mi Jules Verne, yoksa daha önce ölmüş müydü? Bakmak lazım...

İlköğretim çağında kardeşiniz, kuzeniniz, komşu çocuğu... varsa eğer bir Jules Verne kitabı hediye etmek güzel olabilir; ya da henüz okumamışsanız kendinize hediye edin, çok mutlu olacaksınız! Ben de geçenlerde kitapçı karıştırırken fark ettim, okumadığım çok fazla Jules Verne kitabı varmış, alınacaklar listesine ekledim. =)