7 Ocak 2011

Maymunlar Gezegeni


Maymunlar Gezegeni - La Planète des Singes
Pierre Boulle
Çeviren: Reha Pınar
Okat Yayınevi
1971
176 sayfa

Şimdi Ekşi Sözlük'ten öğrendiğime göre (bkz: #700894) 'Planet of the Apes' filmi bu kitaptan uyarlanmış, ben filmi izlemedim. O yüzden ne kadar başarılı bir uyarlama olduğu konusunda hiçbir fikrim yok. Filmi bir yana alalım, kitaptan bahsedelim. Maymunlar Gezegeni, Pierre Boulle tarafından 1963'te yazılmış. Bendeki baskısı Okat Yayınevi'ne ait ve 1971 tarihli.

Atmosferi, sıcaklığı, doğal döngüsü Dünya'ya benzeyen bir gezegende, evrimin farklı bir yol aldığını gösteren ipuçları varsa ne olur? Homo sapiens yeterince ilerlememiş ve medeniyet kuramamışsa?
İnsanların salt keyif için hayvanları avlaması anlaşılmaz ve dehşet verici bir şey bana göre. Başka bir gezegende, vahşi hayvanlar olan insanların avlanması da elbette dehşet verici, ama sadece insanların hayvanları avlaması kadar. İnsanların hedef olduğu kanlı bir av partisinde yakalanan, o gezegene ait olmadığını ve aslında "zeki" olduğunu göstermeye çalışan bir gazetecinin, Ulysse Merou'nun macerasını okuyoruz Maymunlar Gezegeni'nde. Evrensel bir dil olarak, matematiği ve geometriyi kullanıyor Ulysse, nihayet kendisiyle ilgilenen şempanze Zira'nın dikkatini çekmeyi başarıyor ve birbirlerine dillerini öğreterek, diyalog kurmayı başarıyorlar.

Evrim teorisini araştırmadan, körlemesine yalanlayan yaratılışçılar "insan, maymundan mı gelmiş yani?" derler ya hep; bizim gazetecimiz de "maymunlar, insanlardan meydana gelmiş olamazlar mı?" diye soruyor; insana özgü kendini beğenmiş bakış açısıyla. Diğer yandan, başka bir teori sunuluyor. 2001: Bir Uzay Efsanesi'nin başında; dünyadışı, gelişmiş yaratıkların iteklemesi ile zekası ve becerileri gelişen insanları görürüz. Buna göre, Dünya'da uygarlaşmayı sağlayan yabancı bir güçtür, neredeyse Tanrı gibi. Maymunlar Gezegeni'nde de aynı teoriden bahsediliyor. Bilimadamı şempanze Cornelius, uygarlıklarının var olma nedeninin başka zeki varlıklar olduğundan şüpheleniyor.

Ulysse'nin bu gezegende yaşadıklarını ve kurtuluş çabasını okuyoruz, 176 sayfalık romanda. Bu arada, roman epey sürükleyici, iki saat kadar bir sürede, bir çırpıda okunabiliyor! Bizimkine benzeyen (ama maymunlara ait olan) bir uygarlığı dışarıdan incelemek çok ilgi çekici. Maymunlar Gezegeni'nde de, daha önce bahsettiğim bilimkurgu romanları gibi, fizik kuramlarına pek yer verilmemiş. Işık hızında gerçekleşen yolculuk herhangi bir teoriyle açıklanmamış. Ama zaten, yazarın anlatmak istediği o değil. Ah bir de, kitabın finali epeyce şaşırtıcı! (Belki de, filmi izlemişseniz finalini zaten biliyorsunuzdur...)

1 yorum:

  1. kara ütopyaların en bi güzel özelliğidir insanın davranışlarını yermek. işte bu kitap sanırım bu konuda içlerindeki en ustaca çalışanı :)

    YanıtlaSil