4 Eylül 2010

Aden


Aden - Eden
Stanislaw Lem
Çeviren: Olgun Baydemir (İngilizceden)
İletişim Yayınları
1997 (2. basım)
264 sayfa

Hareketli romanları seviyorsanız, bol macera, bir tutam romantizm, kötülerle savaşan iyi adam, sayfalarca yüksek tempo... Şimdiden belirtmekte fayda var: Stanislaw Lem'e hiç başlamayın!

Solaris'in yaratıcısı olan Lem, benim için bilimkurgunun üç ilahından biri. (Diğerleri, elbette, Isaac Asimov ve Arthur Charles Clarke) Asimov ve Clarke'ın öne çıkan bilim adamı kimliklerinin aksine, Lem bir psikoloji ve felsefe üstadı. Lem'in eserlerinde bilim teorileri, heyecanlı yıldız savaşları, uzay sıçramaları bulamazsınız. Sakin, ağır ağır ilerleyen, bolca düşündüren romanlar yazar Lem.

Stanislaw Lem'in en bilinen kitabı Solaris olsa gerek. Ama ben Aden'den bahsedeceğim.

Aden isimli gezegene başarısız bir iniş yapan uzay gemisinde başlıyor roman. Altı kişiden oluşan mürettebat, gemiyi tekrar uçabilir hale getirme işini erteleyip, gezegeni araştırmaya başlıyorlar. Hiçbir anlam yükleyemedikleri fabrikalar, bitkiler, mezarlar, toplu mezarlar, uçan makineler arasında yollarını bulmaya ve Aden'in uygar canlılarıyla iletişim kurmaya çalışıyorlar.

Dünya'da edindikleri tecrübelerle donanmış olan bu ekip, gemilerini işler hale getirmeye çabalarken; bir yandan da Aden'i anlamaya çalışıyorlar. Araştırmaları zaman zaman korkutucu ve neredeyse her zaman Dünya'daki doğrularla çelişen, anlamsız gözüken sonuçlara yönleniyor. Çatışmaya girmekten kaçınsalar da, görüldüğü kadarıyla Aden halkı pek de dost canlısı değil...

Doğruyu ve yanlışı inceleyen; bir insanın (ya da toplumun) doğrularının her yere, her koşula uyarlanamayacağını anlatan 264 sayfalık bir keyif Aden. Daha fazlasını anlatmak, kitabı henüz okumamış olanlara haksızlık olur. =)

2 yorum:

  1. Öncelikle, merhabalar! :)

    İnternette kitaplar ile ilgili blogları gezerken sizinkine rastladım ve okuduğunuz kitapları incelerken, "Eden" ismi ilgimi çekti. "Cennet Bahçesi" ile ilgili ne olabilir ki derken, farklı bir bilimkurgu kitabı ile tanıştım. Üstelik İletişim yayınları!

    En yakın zamanda, okumaya çalışacağım bu romanı.
    Teşekkürler! :)

    Zamanınız olursa, kendi bloguma da beklerim.
    http://yazimcakitap.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yalnız Aden'i değil, Lem'in bütün kitaplarını öneririm, eski basımlarını bulmak biraz sıkıntı gerçi. Yorum için çok teşekkürler =)

      Sil